Специализираният наказателен съд отложи за 31 януари 2022 г. разпоредително

...
Специализираният наказателен съд отложи за 31 януари 2022 г. разпоредително
Коментари Харесай

Фалстарт на делото срещу Нено Димов заради адвокат с Covid-19

Специализираният углавен съд отсрочи за 31 януари 2022 година разпоредително съвещание по делото за водната рецесия в община Перник през 2019 година против някогашния министър на околната среда Нено Димов и краткотрайно изпълняващия длъжността кмет на Перник по това време Севделина Ковачева.

На днешното съвещание по делото стана известно, че адвокатката на Ковачева е подала молба делото да бъде отсрочено, защото е заболяла от ковид. В тази връзка подсъдимата също изиска делото да бъде отсрочено, тъй като упорства да бъде представлявана от своя бранител.

Прокуратурата и юристите на Димов означиха, че това събитие се явява спънка за предоставяне ход на делото и съдът го отсрочи за идната година.

Според държавното обвиняване, някогашният екоминистър е показал умишлена занемареност във връзка с водите, съхранявани в язовир " Студена ".

" Като министър той е имал отговорности по ръководство, стопанисване и запазване на водния запас ", сподели при внасянето на обвинителния акт в съда Христо Кръстев, представител на Специализираната прокуратура.

По думите му, макар наличната информация в Министерство на околната среда и водите, че водният запас в язовир " Студена " понижава, министърът е дал приоритет на използването на вода за промишлени потребности, което от своя страна е довело до режим на водоподаването в община Перник, с което са наранени близо 97 000 поданици на общината.

" От осъщественото действие се е стигнало и до повишен санитарно-хигиенен риск за тези поданици на общината, в изискванията на изключително състояние, оповестено от националното заседание на Република България, както и в изискванията на пандемия ", добави Кръстев.

Спецпрокуратурата внесе в съда обвинителния акт по делото в края на юли 2021 година От държавното обвиняване оповестиха тогава, че по случая са били разпитани 156 очевидци и е направена деветорна техническа експертиза. Събрани са били над 4000 страници доказателства.

Нено Димов беше арестуван на 9 януари 2020 година, а три месеца по-късно съдът му наложи мярка за неотклонение " домакински арест ".

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР