Специализираната система за 24-часово видеонаблюдение за движението на горивата в

...
Специализираната система за 24-часово видеонаблюдение за движението на горивата в
Коментари Харесай

Борисов представи нова система за видеонаблюдение на движението на горива у нас

Специализираната система за 24-часово видеонаблюдение за придвижването на горивата в страната показаха министър председателят Бойко Борисов, вътрешният и финансовият министър и шефовете на служби. Контролът сплотява системите на митниците, Национална агенция за приходите, гранична полиция и морска администрация. Тази година страната чака близо 2 милиарда и половина лв. доходи от акцизи върху горивата.

Новата денонощна онлайн система за наблюдаване на придвижването на гориво у нас сплотява активността на всички служби по надзор на акцизни артикули в България. Данните в системата се събират в Междуведомствения координационен център за противопоставяне на контрабандата в ГДБОП, където чиновници от всички институции в изолирано помещение ги следят.

Новата система в Междуведомствения координационен център за противопоставяне на контрабандата разрешава 24-часово непрекъснато видеонаблюдение на всеки един танкер с гориво, който влиза, на което и да е пристанище в България.

Системата наблюдава горивото от акостирането на танкер на пристанището до превозването му в данъчен склад и доставката в бензиностанции.

Бойко Борисов, министър-председател: Искаме, защото горивото е борсова стока, през днешния ден е ниска, на следващия ден е висока, всеки един български жител да знае - от това, което се създава, до това, което отива в бензиностанцията, че никой не го краде или не го лъже. Това, което е цената на нефта, това е и след преработката цената на бензиностанцията.
Обединяването на системите на другите ведомства е лишило доста време и старания, акцентира министър председателят.
Бойко Борисов, министър-председател: Ние от 2015-а се опитваме да го създадем, 2016-а, 2017-а, 2018-а. Много мъчно, страшна опозиция има. И по тази причина попитах - до момента рафинериите, пристанищата, са дали отговор към този момент позитивно. Защото те, в случай че не разрешат на частната територия да сложим електронен надзор, в случай че би трябвало, ще им качим дронове горе и ще ги снимаме с дрон.
Движението и качеството на горивото се засича от две системи редом една от друга: едната управлява електронните документи на танкера и товара му, повторно екипи на място правят инспекции и трети път видеокамери наблюдават уредите за премерване. Следят се уредите на вход и излаз на данъчните хранилища, както и цистерните, които транспортират гориво до бензиноколонките.
Росен Бъчваров, представител на Национална агенция за приходите: Всяка бензиностанция е длъжна да има композиция от три неща: нивомерни системи на резервоарите, сензори на бензиколонките и връзка с фискалното устройство.
Новото е, че тази информация се съпоставя с Българската акцизна централизирана осведомителна система - т.е. количеството гориво, напуснало данъчния склад, да е равно на постъпилото в бензиностанцията.
Росен Бъчваров, представител на Национална агенция за приходите: И на дата 31-и споделяме - я да забележим всички входове към бензиностанцията плюс всички изходи, има ли разлика и от време на време се оказва, че такава има, което е мотив Национална агенция за приходите и съответните ведомства под координацията на МКЦ да извършат инспекция.
Данните, които постъпват в Междуведомствения център, ще се записват на сървър и ще остават за списък. Председателят на антиконтрабандната комисия в Народно събрание Емил Димитров поздрави премиера и специалистите за основаната нова система.
Емил Димитров, ръководител на Комисията за наблюдаване на приходните организации - Народно събрание: Няма човек в тая зала, който да не признае, че това е едно прелестно начало и може да се надгражда.
През миналата година са направени над 12 700 инспекции в бранша на горивата, 159 обекта са запечатани поради нарушавания, 1,5 млн. литра некачествено гориво са изтеглени от пазара. Тази година се чака акцизните доходи от горива да надвишават 2,4 милиарда лева
 Борисов: И политиците би трябвало да знаят за петрола от танкера до бензиностанцията Борисов: И политиците би трябвало да знаят за петрола от танкера до бензиностанцията
Не единствено необятната аудитория, само че и политиците имат потребност да знаят повече за придвижването на петрола от танкера до бензиностанцията. Това съобщи министър председателят Бой...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР