Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу

...
Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу
Коментари Харесай

Осем бивши митничари отиват на съд за корупция


Специализираната прокуратура внесе в Специализирания углавен съд обвинителен акт против осем някогашни чиновници на Митнически пункт " Лесово " за присъединяване в проведена незаконна група за искане и приемане на подкупи от преминаващи български и непознати жители, оповестиха от прокуратурата.

В края на септември 2015 година началниците на три от четирите митнически смени се събират в с. Лесово и вземат решение да продължат " традицията " за нелегално събиране на пари, господствала до идването на новия шеф на пункта. Средствата следвало да се събират от инспекторите в техните смени и да се предават на началниците. Те от своя страна – да ги съхраняват и един път или два пъти в месеца да ги разпределят сред чиновниците, съгласно " приноса " на всеки от тях. Най-голям дял бил отделян за началника на пункта, с цел да не се опълчва на " традицията ".

Митническите инспектори били инструктирани в елементи за организацията по събирането на подкупите и потребността от нелегалност. Те трябвало да стимулират водачите на преминаващите през пункта транспортни средства (най-вече на товарните) да дават неголеми суми за бързото и безпроблемно прекосяване на митническия надзор.

От 200 до 400 щатски $ инспекторите желали от превозвачите на " карго ". По 50-100 $ взимали от водачите на камиони от страни отвън Европейски Съюз, най-много с украинска, съветска и молдовска регистрация.Това било наложително, когато установявали някаква неправда - противоречие на товара с описания в документите или липса на винетка, да вземем за пример. Част от нелегално придобиваните парични средства се събирали от водачи на камиони с извънгабаритни товари. Те били пропускани против суми, по-малки от дължимите другояче държавни такси. С това е бил ощетяван и републиканският бюджет.

С такива корупционни дейности за месец в " мощни дни " е можело да се съберат по 40-60 хиляди лв., а в " слаби " – 1000-2000 лв..
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР