Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу

...
Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу
Коментари Харесай

Предадоха на съд трима за кокаина от Колумбия, открит в кашони с плодове

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания углавен съд обвинителен акт против привлечените към наказателна отговорност три лица за присъединяване в проведена незаконна група за трафик на кокаин от Колумбия, пропит в кашони за плодове.

На съд са предадени притежателите на две сдружения за търговия и за преправка на плодове О.А. и К.К. по тази причина, че от неустановена дата през 2019 година до 31 януари 2020 година взели участие в незаконното съдружие, осъществило нелегално преместване през границата от Република Гърция и държало кокаин в изключително огромни размери за по-нататъшното му разпространяване. Третият обвинен за присъединяване в групата П.П. е предаден на съд в качеството му на помощник и съизвършител, финансирал и съзнателно улеснил със препоръки и уточнения вноса на стоката в страната.

На 31 януари 2020 година в складовите бази на двете сдружения в столичния кв. „ Слатина " и в гр. Ихтиман бяха открити и конфискувани над 6000 кашона с ананаси и лайм импорт от Колумбия, с пропит в картонените опаковки кокаин с висока непорочност (91 процента) на стойност към 35 млн.лв. по цени за потребностите на правораздаването.

Маскираният в законна стока опиат, чиято цена на черния пазар е двойно по-висока, идва в контейнери от Колумбия в пристанището в Солун. На 17 и 27 януари 2020 година контейнерите минават гръцко-българската граница с наети от О.А. и К.К. товарни коли.

Прокуратура на Република България

След идването на кашоните с кокаин в България е било планувано да се провежда лаборатория, в която колумбийски „ химици " да извлекат опиата. Впоследствие е трябвало той да бъде превозен в Кралство Испания, откъдето да бъде популяризиран в страните от Европейския съюз.

Задържането на пратката колумбийски кокаин бе резултат от присъединяване на България в взаимно следствие на интернационална наркомрежа дружно с полицейските и прокурорски служби на Испания, Нидерландия и Колумбия, както и със съдействието на Интерпол и полицейските органи на Съединени американски щати.

Разследването на интернационалната незаконна група стартира Националната полиция на Кралство Испания. Основание за това са събрани данни за готвен трафик на кокаин от Колумбия през Гърция към България. След задържането на първата кокаинова пратка в София, следствието продължава на територията и на други страни. Установява се, че интернационалната незаконна организация е имала за цел от време на време да внася в няколко европейски страни огромни количества кокаин, пропит в опаковки на легална стока, който да бъде извличан и популяризиран в страните от Европейски Съюз.

На 14 април 2020 година полицията в Нидерландия задържа 1200 кг картонени кашони с пропит кокаин (отново в доставка на плодове от Колумбия). Разкрити бяха и две лаборатории с над 1000 литра химикал за добиване на опиата.

Същия ден проверяващите пристъпват към дефинитивно обезвреждане на наркомрежата в границите на интернационална полицейска интервенция под названието „ TORTA AHOGADA ". В Испания, Нидерландия и Колумбия са арестувани общо 16 лица. В дейностите по обезвреждане на незаконната организация взимат присъединяване повече от 300 полицейски чиновници, в това число на ГДБОП.

Към момента упрекнатите по делото лица са с ограничения за неотклонение „ домакински арест " и „ гаранция в пари ". Предстои Специализираният углавен съд да дефинира дата за разпоредително съвещание по делото.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР