Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу

...
Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу
Коментари Харесай

Предадоха на съд телефонните измамници от гр. Левски

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания углавен съд обвинителен акт против осем лица за присъединяване в проведена незаконна група за телефонни измами на български жители от територията на Румъния. Това оповестиха от пресцентъра на Апелативна профилирана прокуратура.

Участниците в незаконното съдружие - множеството от гр. Левски, са арестувани на 30 август 2019 година при профилирана интервенция на Главна дирекция „ Национална полиция “ под надзора на Специализираната прокуратура.

Шестима от арестуваните в Левски за телефонни измами остават в ареста

В хода на следствието е открито, че групата е била основана през януари 2018 година от татко и наследник Д.С. и В.С - лица с опит и предходни осъждания за телефонни измами. Двамата привлекли участниците в групата на роднинско-приятелски принцип. На всеки от тях упълномощили избрани функционалности съгласно уменията им.

Основна роля имали така наречен „ въртачи “ или „ ревачи “, способни да вкарват в подвеждане възрастни хора, поставяйки ги в разнообразни лъжливи сюжети и убеждавайки ги (уж с благородна цел) да дават на измамниците всичките си пари и полезности. Други изпълнявали ролята на куриери или мулета, които ръководителите набирали по разгласи в интернет за търсене на работа или продажба на коли. Трети отговаряли за управление на мулетата.

За по-голяма нелегалност, активността на „ въртачите “ била изнесена в Румъния и били употребявани телефони и СИМ-карти на румънски мобилни оператори. Финансирането на участниците зад граница осигурявал ръководителят на групата Д.С. Той провел превоза и настаняването им в хостели и жилища в Румъния.

Най-честата и сполучлива скица за машинация включвала позвъняване от „ доктор “ за потърпевш непосредствен и нужда от средства за лекуването му.

Следвал диалог със „ чиновник на Министерство на вътрешните работи “, който предупреждавал евентуалната жертва, че е обект на телефонна машинация и би трябвало да спомага на полицията за залавяне на престъпниите - като съобщи желаните от измамниците средства, които след това ще бъдат върнати. Обектите на машинация получавали инструкции по кое време и къде да оставят парите.

За година и половина участниците в групата убедили възрастни хора от София, Габрово и Разград да им предадат над 34 000 лв..

Шестима от предадените на съд участници в незаконната група досега са с ограничения за неотклонение „ Задържане под стража “, един е под домакински арест и един с гаранция в пари от 10 000 лева

Предстои Специализираният углавен съд да насрочи разпоредително съвещание по делото.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР