Специализираната прокуратура се самосезира по изнесена на 5 януари информация

...
Специализираната прокуратура се самосезира по изнесена на 5 януари информация
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата се сезира по сигнал за извършено престъпление от Пеевски

Специализираната прокуратура се самосезира по изнесена на 5 януари информация в електронното издание на в. " Капитал " по отношение на изказвания за осъществено закононарушение от депутат, включен в листата " Магнитски ", заяви спецпрокуратурата.
Още по темата
По-рано от " Капитал " оповестиха, че са получили удостоверение от Министерство на вътрешните работи, че Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " (ГДБОП) е изпратила в четвъртък на профилираната прокуратура сигнала, съдържащ данни за закононарушения, осъществени от Пеевски. Информацията бе обявена първо от вестник " Сега " във вторник. Изданието писа, че инспекция на ГДБОП е стигнала до извода, че има подозрения за осъществени закононарушения и депутатският имунитет на някогашния медиен притежател и неуспешен началник на ДАНС би трябвало да бъде свален. За да стартира следствие против депутата би трябвало да бъде свален имунитета му, а само основният прокурор може да внесе такова искане в Народното събрание.

" На съображение на член 145 от Закона за правосъдната власт наблюдаващ прокурор е разпоредил осъществяване на инспекция на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество /КПКОНПИ/. Впоследствие към прокурорската кореспонденция са присъединени два сходни сигнала на Гражданско придвижване " Боец ". Първоначално сигналите са импортирани в Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " /ГДБОП/. Същинска инспекция по случая от органите на ГДБОП не е осъществявана, поради събитието, че сигналите са ориентирани против лице, което е депутат, надлежно се употребява с имунитет ", написа в днешното известие на Прокуратурата.

" По тази причина сигналите са препратени по подготвеност на Специализираната прокуратура, защото са против лице, което има качеството на депутат - висша обществена служба според член 6 от Закона за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество ", се споделя още в известието.

След привършване на инспекцията, с оглед високия медиен интерес Специализираната прокуратура ще даде спомагателна информация, прецизират от Прокуратурата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР