Специализираната прокуратура се опитва да покрие информация по случая Ало,

...
Специализираната прокуратура се опитва да покрие информация по случая Ало,
Коментари Харесай

Елена Йончева: Спецпрокуратурата се опитва да покрие Ало, Банов съм

Специализираната прокуратура се пробва да покрие информация по случая " Ало, Банов съм ". До този миг оттова се интересуват кой е направил записа, а не дали и по какъв начин е осъществено закононарушение, разгласи лидерът на евролистата на Българска социалистическа партия Елена Йончева. Тя разяснява отхвърли на прокуратурата да образува досъдебно произвеждане по сигнала, който социалистите внесоха още при започване на годината. Йончева обаче е безапелационна, че констатациите, направени от прокуратурата опонират на доказателствата. От обвиняването се оправдаха, че липсва истинския записпо случая и това " е непреодолима спънка пред специалистите да открият налице ли е влияние, има ли осъществени операции и обработка ". За това от Българска социалистическа партия още през днешния ден ще дават на Специализираната прокуратура истинския запис, изработен от чиновник на Министерството на културата. Социалистите дават и документи от Министерство на регионалното развитие, които потвърждават, че това, което е изискал Банов се е случило - да бъдат издадени документи с погрешно наличие.
На ход е Специализираната прокуратура и въпросът е дали ще бъдат прикрити още веднъж тези, които са на власт, безапелационна бе Йончева.
Тя напомни случилото се с аферата " Ало, Ваньо ". Знаете, че министър-председателят изиска да бъде спряна инспекция на Митниците. Същата орис готвят на аферата " Ало, Банов съм ". Надявам се да не им позволим това да се случи, обърна се Йончева към публицистите.
Във връзка със очевидеца по " Ало, Банов съм ", Йончева разяснява, че той се опасява да свидетелства, само че самичък ще реши дали да го направи. В България няма основани условия, които да подсигуряват сигурността на хора, които свидетелстват за корупционни практики. Аз няма да издам своя източник и това ми разрешава както етичния кодекс на българските медии, подписан на 24 март 2015 година, по този начин и предварителното съглашение на Европейска комисия от 12 март тази година, означи Елена Йончева.
В Европа има процедура, когато даден запис на политици демонстрира корупция, корист със служебно състояние, търговия с власт и когато той стигне до медиите и му се даде гласност от това има последици, разяснява още националният представител от Българска социалистическа партия. Тя даде образец с Полша от 2015 година, когато политици са записани и то в ресторант по време на диалог и от този запис излиза наяве, че те търгуват с власт и разискват корупционни практики. Този запис стига до медиите, вследствие на което подават оставка министърът на вътрешните работи, министърът на финансите, шефът на централната банка, а година по-късно и основният прокурор си подава оставката поради приключване на информация по този случай. Никой не е търсил кой тъкмо е направил този запис на политиците, а дали има осъществено закононарушение, акцентира Йончева.
Темата разяснява и националният представител Пенчо Милков. Той също е безапелационен, че от документите, с които е разполагала прокуратурата, по задоволително неоспорим метод се откриват думите от записа по " Ало, Банов съм ".
Според него прокуратурата не е изследвала и събрала задоволително данни. Той изясни, че от 12 април 2016 в писмо, подписано от министъра на културата е записано, че строително-монтажните работи са били завършили на 20 януари 2016 година Само че и към април, когато е писано това писмо, има задоволително данни, че строителството е продължавало месеци по-късно. Тези данни са документирани, тъй като има формирани актове мостри 15 три месеца след януари. Явно недатирането на писмата е било обикновено в тези връзки, тъй като при разбора на документите виждаме и нещо друго забавно. Има едно писмо на заместник-министъра на културата, с което той прави настояването за дефинитивно заплащане. Това писмо, за разлика от всички други документи по преписката е входирано не с дата и номер от деловодната система на министерството, а с номера на преписката на плана. Това значи, че номер от деловодната система просто не е можело да му бъде даден, означи още Милков. Той уточни, че Българска социалистическа партия има още доста доводи. Всяка една дума от първичния ни сигнал и за злоупотреби с контракта за разпределяне на финансовите средства и във връзка с публичната поръчка сме ви показали къде са неуредиците и кои документи го демонстрират. Този разбор ще го представим в прокуратурата с нашата тъжба, добави Милков.
Ние изискахме документи от Министерство на регионалното развитие и от Министерство на културата. Документи ни бяха предоставени от Министерство на регионалното развитие. Министерство на културата и до сегашния миг не ни е показало документи, посочи още той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР