Специализираната прокуратура неправомерно е изискала от МВР информация по проверка

...
Специализираната прокуратура неправомерно е изискала от МВР информация по проверка
Коментари Харесай

МВР обвини спецпрокуратурата в натиск и намеса в проверка срещу жената на Гешев 

Специализираната прокуратура непозволено е изискала от Министерство на вътрешните работи информация по инспекция за имотна машинация, водена против “близка до върховен магистрат жена ”. Това разгласи на вътрешното министерство в петък без да загатва имена.

Според неофициална информация на Свободна Европа става въпрос за дамата на основния прокурор Иван Гешев - Детелина Ханчева.

Министерство на вътрешните работи твърди, че спецпрокуратурата се основава на наредба от Закона за правосъдната власт, който споделя, че когато материалите по кореспонденция са свързани с магистрат, би трябвало неотложно да бъдат предоставени на на държавното обвиняване.

“В тази връзка следва да се посочи, че сигналът и инспекцията не съдържат данни за закононарушения, осъществени от магистрати, заради което Специализираната прокуратура не е способена да води следствието и да изисква материали по тази инспекция ”, се споделя в известието на вътрешното министерство.
Сигнали до Висш съдебен съвет и КПКОНПИ
Затова то ще сезира по случая Висшия правосъден съвет (ВСС) и Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ).

“МВР ще подаде сигнал до Висш съдебен съвет с искане за осъществяване на инспекция дали са оказвани напън и интервенция при условието на материалите по преписката от върховен магистрат, както и ще сезира КПКОНПИ за съществуване на спор на ползи по отношение на проверяваните лица и магистрати ”, допълват от ведомствения пресцентър.

От известието излиза наяве още, че по отношение на “близката до върховен магистрат жена ” са подадени два сигнала. Единият е от подсъдимата за корупция някогашна зам.-кметица на столичния регион “Младост ” Биляна Петрова, а другият - от гражданското съдружие БОЕЦ.

Проверката по първия сигнал е почнала на 4 декември 2021 година, а на 5 януари тази година спецпрокуратурата е изисквала от Министерство на вътрешните работи “всички материали по преписката с претекста, че те касаят магистрат и следва неотложно да се дават ”.

В писмото на спецпрокуратурата, с което Свободна Европа разполага, се твърди, че сигналът съдържа изказвания за осъществени закононарушения от Гешев и Ханчева - закононарушения срещу правораздаването и корупционни закононарушения по отношение на неподвижен парцел в регион “Илинден ”, жк “Зона В-17 ” в София. Министерство на вътрешните работи обаче отхвърля в тази ситуация да има данни за закононарушение на основния прокурор.

На 22 март пък заяви, че внася писмо до вътрешния министър Бойко Рашков, съдържащо “данни и доказателства, водещи до обосновани подозрения за осъществена имотна машинация от Детелина Филипова Ханчева – жена на основния прокурор Иван Гешев ”.

“Става дума за дарения на няколко парцела в землището на с. Волуяк, дарени на Ханчева от 81-годишен възрастен мъж. Реалните притежатели са завели правосъден иск и Софийски областен съд им присъжда собственическите права, като съдът осъжда Детелина Филипова Ханчева ”, обявиха от сдружението.
Сигнал против двама полицейски шефове
Успоредно с развоя по инспекцията против Ханчева Министерство на вътрешните работи оповестява, че на 12 януари Софийската градска прокуратура (СГП) е изискала и материалите по сигнал от предния ден.

В него се твърди, че шефовете на Главна дирекция “Борба с проведената престъпност ” и Главна дирекция “Национална полиция ” непозволено са правили инспекции и следствия против магистрати.

Заради това градската прокуратура изисква от Министерство на вътрешните работи информация за всички негови инспекции по отношение на съдии, прокурори и следователи, които не са били предоставени от прокурор.

“Неясна остава за Министерство на вътрешните работи повода, заради която СГП излиза отвън обсега на предоставената извънпроцесуална инспекция ”, приключва формалното известие на вътрешното министерство.
Стари подозрения за Детелина Ханчева
През 2019 година стана ясно, че дамата до тогавашния зам.-главен прокурор и сегашен началник на прокуратурата Иван Гешев –, е обвързвана с Марио Кърковски, който от своя страна има общи компании със строителния бизнесмен Александър Ваклин. Той е главният очевидец по делото за корупция против някогашната кметица на “Младост ” Десислава Иванчева и някогашната й заместница Биляна Петрова.

Впоследствие гражданското съдружие БОЕЦ подаде сигнал, в който настояваше за инспекция по случая. Съмненията на организацията бяха, че като началник на спецпрокуратурата, Гешев може да е облагодетелствал Ханчева, която е придобила парцели от компании на Кърковски.

Проверката на спецпрокуратурата обаче не откри нищо неправилно, а апелативната спецпрокуратура удостовери отхвърли ѝ да образува следствие.

В постановлението на втората инстанция беше записано, че „ Иван Гешев се познава от дълги години с Кърковски и двамата са в “, само че „ липсват каквито и да е данни или индикация Иван Гешев да е употребявал служебното си състояние при образуване продажните цени на закупените от Ханчева недвижими парцели “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР