Специализираната прокуратура е отказала да образува разследване срещу главния прокурор

...
Специализираната прокуратура е отказала да образува разследване срещу главния прокурор
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата няма да разследва Иван Гешев заради делото Недосегаемите

Специализираната прокуратура е отказала да образува следствие против основния прокурор Иван Гешев по сигнал, обвързван с делото " Недосегаемите " и съглашението, подписано от Гешев по него.

Това оповестява проверяващият уебсайт

Казусът попада още веднъж в прокуратурата, откакто следователят Бойко Атанасов е сезирал Министерството на правораздаването, а то препраща сигнала му към Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС).

Преписката е разпределена на Александър Мумджиев.

Той установи, че в него има изказвания за осъществено закононарушение от общ темперамент.

Затова го изпраща към Върховната касационна прокуратура.

След като сигналът попада във висшата прокуратура, от там експресно го изпращат по подготвеност на Специализираната прокуратура.

Спецпрокуратурата отхвърля да бъде формирано следствие по сигнала против Гешев.

Апелативната спецпрокуратура удостоверява това разпореждане на 18 април, когато влязоха в действие измененията в Закона за правосъдната власт, с които от юли се закрива профилираното правораздаване.

Всичко това лишава на прокуратурата 50 дни, забележителен интервал на фона на дългите месеци, които нормално се протакат инспекциите.

Според bird.bg следователят Бойко Атанасов не е разпитан и даже не е известен за постановения отвод Гешев да бъде разследван.

Не е ясно дали е разпитан някой от другите евентуални очевидци, както и дали са снети сведения от самия Гешев.

Това не е първият път, когато спецпрокуратурата се занимава с този случай.

Точно преди Гешев да бъда определен за основен прокурор в края на 2019 година, спецпрокуратура заяви, че е отказала да образуват досъдебно произвеждане по сигнала на съдружие БОЕЦ за закононарушение против правораздаването.

В сигнала си Атанасов акцентира, че с постановлението за преустановяване на наказателното произвеждане, Гешев е осуетил наказателното гонене против обвинените, когато те към този момент са се признали за отговорни и са наказани като участници в проведена незаконна група.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР