Специалистите са разработили проста и безопасна техника с 80% вероятност

...
Специалистите са разработили проста и безопасна техника с 80% вероятност
Коментари Харесай

Учените с революционно откритие за избора на пола

Специалистите са създали елементарна и безвредна техника с 80% възможност за раждане на дете от избран пол. Методът се основава на подбиране на сперматозоидите по тегло, което се прави по време на стадия на генетично проучване преди ин витро процедура, написа БГНЕС.

Всичко зависи от мъжа

Съществуват доста " национални предписания " за това по какъв начин да повлияем на пола на бъдещото дете: да ядем избрани храни, да изберем специфичен ден за забременяване и така нататък

По принцип всичко това са легенди или бабини деветини, които не са подкрепени от науката. Полът на ембриона се дефинира от сливането на яйцеклетка и сперматозоид.

Жената може да съобщи на нероденото дете единствено Х хромозома, а мъжът може да съобщи както Х, по този начин и Y хромозома.

Всъщност тялото на дамата не взе участие в определянето на пола на детето.

Дали то ще бъде момче или момиче, зависи единствено от мъжа.

Момичетата се раждат, когато яйцеклетка с Х хромозома се оплоди от сперматозоид със същата хромозома; момчетата се раждат с Y хромозома.

От всички многочислени сперматозоиди печели един и кой от тях ще бъде по-жизнеспособен - " мъжкият " или " женският ", е невероятно да се планува.

При естественото забременяване процесът е инцидентен и не може да бъде програмиран. Различно е, в случай че се намеси науката.

Съществуват разнообразни лабораторни способи за селекция на пола на сперматозоидите - посредством гел-филтрация, електрофореза, атомно-силова микроскопия, поточна цитометрия с флуоресцентно маркиране и други.

Всички тези способи имат ограничавания. Някои от тях са доста трудоемки, други изискват скъпо съоръжение и материали, а трети не дават обезпечени резултати.

Освен това не е известно до каква степен те са безвредни. Всяка физическа интервенция може да наруши структурата на ДНК.

Изследователи от Медицинския лицей към университета " Корнел " са предложили елементарна и ефикасна техника за делене на сперматозоидите на " мъжки " и " женски ", която съгласно тях може да се употребява в клиничната процедура още на следващия ден.

Методът се основава на разликата в тежестта. Авторите са открили, че сперматозоидите с Х-хромозома са по-тежки. Затова в течна среда с градиент на плътността " женските " кафези се концентрират в долния пласт, а " мъжките " - в горния.

От август 2016 година до юли 2020 година учените организират опит с присъединяване на повече от 1300 американски двойки, които се подлагат на генетично проучване преди ин витро.

От тези, които не са имали особени желания за пола на нероденото дете (а те се оказали болшинство - към 92%), била образувана контролна група, в която процедурата по ин витро била общоприета.

Но 105 двойки желали да имат дете от избран пол и за тях авансово беше осъществено делене на сперматозоидите. В контролната група 45,3 % от ембрионите се оказали женски, а 54,7 % - мъжки.

Същевременно измежду 59-те двойки, които желали да имат момиче, 79% от ембрионите били женски, а от 46-те двойки, които желали момче, съвсем 80% постигнали стремежи резултат.

Авторите означават, че новият способ, макар че не подсигурява 100-процентов резултат, усилва вероятността за него. Макар и високо ефикасна, новата технология е относително евтина и изцяло безвредна.

Всички участници в изследването са родили здрави бебета, а до тригодишна възраст не е открито нито едно от тях да има съществени здравословни проблеми или закъснение в развиването.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР