Специалистите по хранене и диетика препоръчват консумацията на пресни плодове

...
Специалистите по хранене и диетика препоръчват консумацията на пресни плодове
Коментари Харесай

Нощни зеленчуци - алергенни ли са?


Специалистите по хранене и диетика предлагат потреблението на пресни плодове и зеленчуци всеки ден. Това е стъпка към по-здравословния метод на живот, само че някои от тях не са чак толкоз потребни за организма, в случай че се одобряват в по-големи количества, да вземем за пример зеленчуците.

"Нощните зеленчуци " са измежду най-популярните храни, които се употребяват постоянно, само че те са най-известни с това, че са мощно алергенни. Те спадат към семейство Картофови (Solanaceae), чийто най-популярни представители са картоф, патладжан, домат, чушки, тютюн, татул, петуния и други. Те са богати на антиоксиданти, диетични фибри, витамини, минерали, аминокиселини и протеини. Но това, което ги свързва под наименованието "нощни зеленчуци " е съществуването на алкалоиди и калцитриол, които са токсични. То идва още от антични времена, когато някои от тях са се употребявали за разнообразни лечебни отвари и токсини.

Алергия към някои зеленчуци

Едни от главните несъгласия, които има за огромна част от растенията в семейство Картофови е, че част от тях са токсични и могат да причинят алергични реакции, в случай че ги одобряваме в огромни количества. Те съдържат дейни съставки като алкалоиди, лектини, сапонини и калцитриол. Съединенията се срещат най-много в листата и стеблата на зеленчуците. Да вземем образец с гликоалкалоидите, които се считат за натурален пестицид, който ги защищава от инсекти. Те могат да провокират инфектиране на стомаха и други стомашно-чревни проблеми при някои хора.

Резултатите на изследвания за страничните резултати от по този начин наречените "нощни зеленчуци " са противоречиви. Има няколко случая при които те могат да влошат възпалението, да увредят храносмилателната система и да повлияят негативно на имунната система. Например експертите по Автоимунен протокол предлагат избягването на доматите, тъй като те са от листата на по този начин наречените "възпалителни храни ".

Ето няколко зеленчука от семейство Картофови, които са потребни:

Домати

Те имат високо наличие на витамини А и С, както и на желязо, калий и ликопен. Доматите оказват помощ за контролиране на кръвното налягане и укрепване на имунната система. Освен това съдържат фибри, които усъвършенстват чревната флора.

Патладжан

Той има високи равнища на основни минерали като манган, както и положителни количества антоциани и други антиоксиданти. Този зарзават се предлага за консумация при хронични болести.

Патладжанът съдържа и оксалати – органични киселини, които участват в живите организми. Затова не се предлагат на хора с бъбречни проблеми.

Свързани публикации.. Екземи по кожата – когато на работното място има вредности и алергени 0 Зелени домати – доста потребни в дребни количества 0 Кои са най-често срещаните алергени? (II част) 0

Червени чушки

Те са извънредно богати на витамин С, което ги прави идеална добавка за имунната система, която е атакувана от разнообразни грипни варианти през зимата.

Обикновени картофи

Те съдържат витамини като А, В, С и Е, диетични фибри. Имат и висока централизация на въглехидрати. Тези кореноплодни зеленчуци са лесни за подготвяне, само че не би трябвало да ги консумираме, в случай че са зелени.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР