Специалисти прогнозират бум на заразните болести у нас тази есен.

...
Специалисти прогнозират бум на заразните болести у нас тази есен.
Коментари Харесай

По-тежка грипна вълна тази есен прогнозират експерти

Специалисти предвиждат взрив на заразните заболявания у нас тази есен. Първата вълна се чака с по-сериозното захлаждане.

„ Грипът се чака тази година да ангажира доста по-голям брой лица в сравнение с предходните години, когато напълно беше преместен от ковид ”, изясни проф. Радка Аргирова, експерт по вирусология пред Нова телевизия.

И макар, че грипът не съставлява сериозна заплаха за множеството хора, експертите предизвестяват рисковите групи да бъдат изключително деликатни.

„ Това са хора над 65-годишна възраст, деца до 5-годишна възраст, както и хора с хронични болести ”, разяснява доктор Александър Симидчиев, заместник-председател на Здравната комисия в Народното събрание.

Освен грипа, през есенно-зимния сезон се чака и респираторно синцитиалният вирус, при който съществени последствия има най-много за децата.

„ Той визира долните дихателни пътища, за разлика от грипа ”, разясни Аргирова.
А с възходящия брой на инфектирани в Европа с новите разновидности на COVID- 19 има възможност и този вирус да се завърне още веднъж у нас.

Именно по тази причина експертът по вирусология още веднъж предлага имунизацията.
„ Имаме към този момент подготвена нова ваксина, която ще бъде предоставена в това число на България. Беше обявено, че това ще се случи на 18 септември ”, добави Аргирова.

„ Аз персонално не чакам някаква сериозна изненада. Ако нещо научихме през последните две години,това е по какъв начин да се оправяме, даже в условия на разгръщаща се пандемия ”, разяснява още Симидчиев.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР