Специалисти от Световния фонд на дивата природа (WWF) представиха в

...
Специалисти от Световния фонд на дивата природа (WWF) представиха в
Коментари Харесай

Откриха 381 нови животински и растителни видове в Бразилска Амазонка

Специалисти от Световния фонд на дивата природа (WWF) показаха в Сао Поуло азбучник с 381 до момента незнайни на науката растения и животни, открити в Бразилска Амазония, заяви телевизионният канал „ Глобу”, представен от БГНЕС.
Източник на информацията за тези организми са изявления в научни списания от 2014-2015 година, които са били систематизирани.
В работата по попълването на каталога е взел участие и институтът Мимирауя, основан през 1999 с поддръжката на бразилското министерство на науката, технологиите, нововъведенията и връзките.
Новите типове растения са 216, 93 са риби, 32 – земноводни, 19 – влечуги, 18 – бозайници, 2 – изчезнали бозайници и един е птица.
Изследователката от института Мимирауя Фернанда Паим уточни, че Амазония е труднодостъпна територия и там има още доста типове, които следва да бъдат открити.
Представянето на отчета стана на фона на бурната дискусия в Бразилия към самодейността на президента Мишел Темер. Миналата седмица той подписа декрет, с който анулира възбраната за рандеман на потребни изкопаеми в предпазен регион на Амазония.
Става дума за територия в северната част на страната сред щатите Пара и Амапа. Площта й е 47 000 квадратни километра, което е повече от територията на Швейцария, Холандия или Словения.
Районът беше разгласен за резерват през 1984 по време на военната тирания. Смятат се, че там има находища на златна и медна руда и други минерали.
Решението на президента беше остро подложено на критика от опозицията и еколози, които се притесняват, че това може да докара до замърсяване на околната среда и спорове сред златодобивниците и коренното население на района.
Вчера съд в град Бразилия анулира указа на президента. В правосъдното решение се споделя, че ориста на националния резерват не може да бъде решена без авансово разискване в Конгреса на страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР