* Специалисти от Италия споделят опит за опазване и саниране

...
* Специалисти от Италия споделят опит за опазване и саниране
Коментари Харесай

Историческите сгради без данък само за добри стопани

* Специалисти от Италия споделят опит за запазване и саниране на старините * Къщите монументи на културата да бъдат включени в програмата за енергийна успеваемост, предлагат специалисти
Международен конгрес " История и бъдеще - недвижимо културно завещание и енергийна успеваемост " се организира в София. Организатори на събитието са посолството на Италия в България, ИЧЕ – Агенция София, Конфиндустрия България /Сдружение на италианското предприемачество/, Агенция CasaClima, Камара на архитектите в България - Регионална Колегия София Област и Камара на строителите в България в партньорство с Национално съдружие на общините и Български национален комитет (българска политическ на ИКОМОС. Конференцията мина под патронажа на министерството на културата, а " Стандарт " е медиен сътрудник.


-->
" Сградите монументи на културата са връзката сред предишното и бъдещето. Те би трябвало да бъдат непокътнати за идващите генерации. Но за това би трябвало да се приспособят към модерните условия за комфорт, жилищна среда и енергийна успеваемост. В противоположен случай няма да бъдат привлекателни за хората и няма да се употребяват. Тогава те умират ".

Това сподели пред " Стандарт " инж. Урлих Санта, общоприет шеф на Агенция CasaClima, профилирана в узаконяване на енергийната резистентност на постройките. Той бе участник в интернационалния конгрес " История и бъдеще - недвижимо културно завещание и енергийна успеваемост ", който се организира в София. Събитието бе отдадено на опазването на недвижимото културно завещание и слагането му в новата, съвременна рамка на енергийната успеваемост. Специално за него от Италия дойдоха експерти, които да споделят дългогодишния опит на страната в запазване на недвижимо културно завещание и по какъв начин е допустима енергийната успеваемост на историческите здания.Пред форума българските участници споделиха проблемите, с които се сблъскват и предложиха ограничения, които ще оказват помощ историческите здания да бъдат съхранени. 

Арх. Петър Петров: Нужни са работещи структури и непрекъснато финансиране

" Нашият модел за запазване на постройките, които са културно завещание, не се разграничава от италианския. Споделяме мнението, че всички здания би трябвало да имат енергийна успеваемост на подобаваща цена. Проблемът обаче е в разликата сред системата на запазване в Италия и тази в България. У нас тя е доста зле конструирана и на процедура не работи. Държавата не пази своето културно завещание. Това, което би трябвало да се направи, са законодателни промени. Мерките за енергийна успеваемост у нас не регистрират културно-историческото завещание. Трябва да се подтикват притежателите да се грижат за постройките, които са историческо завещание. Защото сега те не поставят грижи и постройките се разрушават - това е огромният проблем. Трябва да се видят международните практики ", съобщи арх. Петър Петров, шеф на Националния институт за недвижимо културно завещание. Той уточни, че у нас 18 000 обекта са с краткотраен статут за запазване или нямат подобен. Трябва да се създадат национална и районни структури, които да се занимават с този проблем. Арх. Петров посочи, че финансирането е главен миг в опазването на постройките. " Нито лев не се дава на хората, които поставят грижи за своите полезности. В този развой би трябвало да се включат Министерство на регионалното развитие, министерството на културата ", сподели още арх. Петров. Той уточни най-критичните аспекти за идващите крачки - липсват структури, които да ръководят процесите. " Имаме експерти, образоваме бригадите, те получават специализация и напущат страната. За да е несъмнено, че хората ще останат, е нужно непрекъснато финансиране, а не да се чака случайно разпределяне на някакви средства ", добави още специалистът. 

Арх. Здравко Здравков: Големите санкции не оказват помощ



Процесът не може да се ръководи единствено с тоягата, би трябвало и морков, сподели основният проектант на Столична община Здравко Здравков. Той уточни, че Столична община има забележителен бюджет за монументи на културата. Но в това време има и доста проблеми. Историческият център на София е доста привлекателен за вложителите. Голяма част от притежателите не поставят никакви грижи за запазване на постройките. Някои са оставени да се разрушават, има и случаи на пожари. 

" През 2018 година приехме нарастване на санкциите при липса на грижа, само че тази мярка не работи. На притежателя на Захарна фабрика 3 пъти наложихме най-високата санкция по 50 000 евро. Но резултатът е нула - фабриката я няма ", сподели арх. Здравков. Сградата, която е монумент на културата от национално значение, пример на европейската индустриална архитектура от края на 19-и век, дала име на цялостен един квартал в София, последователно се самосрути. Може би това е била и задачата - защото е предпазена и не може да бъде съборена, да бъде оставена да изчезне от единствено себе си и на нейно място да построи следващия мол или бизнесцентър. Арх. Здравков уточни, че най-строгото наказване - изземване на парцела за стопанисване от страната, каквото има в редица други страни, у нас не може на процедура да бъде приложено. Той предлага да се създадат законови промени, които да разрешават при занемареност ипотеката в интерес на страната да е в по-ранен интервал.

Но доста от зле стопанисваните здания, които са със статут на монумент на културата, са на страната или на общините. В подобен случай какво би трябвало да се направи? Държавата не би могла да глоби сама себе си, разясняват специалисти.  

Главният проектант на София описа какви борби води общината за опазване на скъпи обекти, които са оставени от притежателите да се саморазрушат. Такъв е казусът с къщата на българския министър-председател /1911-1913/ Иван Гешов на бул. " Патриарх Евтимий " 7, на гърба на кино " Одеон ".

Тя е монумент на културата, само че притежателите желаят да построят на мястото 7-етажен хотел. През последните 20-години парцелът се разрушава и се е трансформирал в сметище. Къщата на Гешов е емблематична със правосъдната сага сред Столична община и притежателя. " На притежателя, който има и къщата на Шапкарева на бул. " Скобелев " 18, която пламтя /б. ред.  пожарът бе през 2020 г./ са налагани оптималните наказания от 100 000 лв.. Но те се апелират и ограничения не се взимат. Сега би трябвало да се направи краткотраен покрив на къщата на Гешов, тъй като в случай че остане по този начин през зимата, през пролетта ще я изметем. Този покрив ще го заплати общината, сред 300 и 400 000 лв.. Даваме публичен запас за нещо краткотрайно, само че няма различен метод ", сподели арх. Здравков. 

Той уточни и съответните законодателни промени, които би трябвало да се създадат:  

1. Да се промени закона за културното завещание по този начин, че правосъдната ипотека да е допустима на по-ранен стадий.

2. Създаване на нов указател на предпазените здания.

3. Освобождаването от налог да не бъде императивно, а единствено за притежатели, които поддържат постройките си в положително положение. Ако им са наложени санкции, да губят право на данъчно облекчение, каквото у нас има от няколко години за всички притежатели на парцели със статут на монументи на културата.  

4. Да се сътвори механизъм за стимулиране на притежателите.

Столична община стартира да ползва избрани режими в региони с исторически здания, за които има огромен инвеститорски интерес. Такива са " Малките пет кьошета " и зона Г-14 - заключена сред булевардите " Мария Луиза ", " Дондуков ", " Сливница " и " Раковска ".  Във връзка с енергийната успеваемост - стартирала е стратегия за подкрепяне на притежателите - издаване на механически паспорти на постройките за сметка на общината, първа стъпка от процедурата за саниране. Енергийната успеваемост обаче би трябвало да се извърши доста деликатно и по ясно написани правила - за съответни цветови решения, конктретни детайли на фасадата, с цел да не се вършат импровизации. " Соларните панели може и да са хубави, само че не можем да разчитаме единствено на съвестта на притежателите. Те желаят да си подобрят качеството на живот, само че би трябвало да се резервира достоверната архитектура на постройката. МРРБ би трябвало да бъде привлечено, законодателите да се включат. Трябва да се създаде специфична стратегия пакет за постройките с културна стойност в програмата за енергийна успеваемост ", предложи още арх. Здравков.  
В Помпей поставят соларни панели като керемиди
Соларни панели, които на външен тип наподобяват като керемиди, употребяват в Помпей, с цел да подобрят енергийната успеваемост на историческите здания. За италианският модел в опазването на културното завещание описа пред участниците на форума арх. Есмералда Валенте, шеф на Служба III Защита на историческото, художествено и архитектурно завещание към Министерството на културата на Италия. Тя се включи посредством видеовръзка. 

" В Италия има над 50 000 здания с културна и художествена стойност, които би трябвало да бъдат предпазени. В това число не влизат тези, които са под закрилата на ЮНЕСКО ", сподели арх. Валенте. Тя показа италианския опит за потреблението на слънчеви панели, като уточни, че това би трябвало да се прави доста деликатно, а в някои случаи даже е невероятно. Предпочитани са матови или транспарантни панели, които да се впишат в общия декор. Те би трябвало да бъдат сложени по този начин, че да не пречат на визията. Такива ще бъдат инсталирани на автогарата в Болоня. В лагуната на Венето пък има цветни панели. " Познаването на историята на самата постройка би трябвало да е във всяка оценка за енергийна успеваемост ", сподели арх. Валенте.

 Инж. Урлих Санта, общоприет шеф наCasaClima изясни, че организацията е основала стандарти, които вземат поради особеностите на историческите здания.

Така се заобикалят грешките при реконструкцията - да вземем за пример да се сътвори конденс и да се натрупа плесен.

Акцент в представянето на Агенция CasaClima бе енергийното проучване на постройката на Посолството на Италия в София и съответните стъпки, които би трябвало да бъдат подхванати, с цел да бъде осъществен план за енергийна успеваемост на постройката, която е със статут „ монумент на културата ”.

Успешни планове за саниране на исторически здания показаха и арх. Дамиано Киарини, иарх. Дзено Бампи.
Българският образец: Центърът в Брацигово
От българска страна Камарата на архитектите и Камарата на строителите в България показаха като сполучлив образец в сферата стратегическия план за основаване на учебен център за архитектурно-строителна реституция в Брацигово. За него описа арх. Десислава Димитрова.



Регионална гилдия София Област към КАБ и КСБ провеждат взаимно с община Брацигово за втора поредна година конгрес, отдаден на архитектурното културно завещание " Брацигово - каменният поток на времето ".

" Брациговската архитектурно- строителна школа е една от най-старите и значими за България още от епохата на Възраждането. Нейните майстори са основали църкви, учебни заведения, жилищни здания, мостове. Тази традиция е излъчена на поколенията в града и до през днешния ден ", споделя арх. Димитрова. Една от постройките, която става основна за плана, е някогашният строителният колеж в града. Той е бил едно от най-високо ценените образователни заведения, само че поради демографския срив е закрит през 2016 година. В него ще бъдат провеждани профилирани курсове, ще се правят на практика образования в работилници и на действителни обекти под управлението на експерти от страната и чужбина.

Доц. доктор арх. Елена Димитрова, представител на Българския народен Комитет (БНК) на ИКОМОС /Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места/ показа формалния документ на организацията - „ Европейски правила на качеството за финансирани от Европейския съюз интервенции с евентуално влияние върху културното завещание “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР