Специалисти от Българската асоциация Отопление, вентилация и климатизация“ (БАОВК) апелират

...
Специалисти от Българската асоциация Отопление, вентилация и климатизация“ (БАОВК) апелират
Коментари Харесай

Ето защо да не изключваме климатика при излизане

Специалисти от Българската асоциация „ Отопление, вентилация и климатизация “ (БАОВК) молят всички консуматори да бъдат деликатни освен при избор на климатик, само че и кого викаме за монтажа и поддръжката на уредите. Причината за това са зачестилите сигнали от хора, жертва на несертифицирани компании за работа с флорни и парникови газове, които оферират нискокачествени артикули и услуги.

След избора де факто потребителят е привързан с доставчика до момента в който уредът съществува и е в употреба, разяснява пред Радио София Петър Хетемов, член на БАОВК.

Изпълнителите от сивия бранш не оставят нужната документи, в това число и счетоводна, а при положение на потребност, не дават отговор на телефоните, в случай че изобщо са оставили номера за връзка.

Може да се наложи да се търсят правата посредством Комисията за отбрана на потребителите, само че при съществуване на гаранционна карта и документ за покупка, добави Хетемов за БНР.

Според него - при сегашните цени - за отопление през тази зима най-изгодно ще бъде използването на климатик.

Това е и най-бързото решение за потребителите да се премине от един вид на отопление към различен. Подходящи за отопление са инвенторните битови климатизатори, вид сплит системи, които се конфигурират най-бързо, само че в това време са с високи параметри. Европейският съюз постанова годишно на производителите да подвигат енергийните класове и параметрите на уредите, тъй че даже по-бюджетните уреди към този момент са с висок клас във връзка с енергоефективността.

Петър Хетемов акцентира, че един апарат се употребява за едно помещение. Той посъветва, в случай че се излиза от вкъщи, уредът да не се изключва, а да се понижава до 18 градуса, а при връщане да се ускорява до 24. По този метод помещението не изстива и потреблението на ел. ток не е толкоз висока.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР