Специален съдия ще разследва главния прокурор. Това обяви премиера Кирил

...
Специален съдия ще разследва главния прокурор. Това обяви премиера Кирил
Коментари Харесай

Проф. Киров: Има неясноти и проблеми около идеята за съдия, разследващ главния прокурор


Специален арбитър ще проверява основния прокурор. Това разгласи премиера Кирил Петков. Той би трябвало да бъде определен всред съдии с опит в наказателни каузи. Специалният арбитър обаче също би трябвало да предстои на надзор и да няма мандат за работата си. За въвеждането на такава служба в правосъдната система, проверяващият арбитър би трябвало да бъде преназначен като прокурор. Това се постанова, с цел да може да влезе в конституционната роля на проверяващ магистрат.

Според експерта по конституционно право проф. Пламен Киров към това предложение има много незнайни, само че към този момент сме поели ангажимент пред нашите европейски сътрудници в Плана за възобновяване и би трябвало да го осъществим.

„ Нямаме законопроект, върху който да разсъждаваме, а единствено концепция “, означи Киров в „ Тази заран “.

Конституционалистът означи, че няма изясненост по какъв начин ще се избират тези съдии, които ще би трябвало да стават прокурори и тази „ трансформация е главен проблем “.

Според него ръководещите ще се сблъскат с две решения на Конституционния съд за такива профилирани органи.

Прокурорската гилдия ще избира този арбитър, който ще се трансформира в прокурор, означи юристът.

„ Колко самостоятелен ще е този арбитър, който ще става прокурор, проверяващ основния прокурор – т.е. във връзка с личността на обвинител номер едно? “, попита конституционалистът и означи, че има заплаха, „ когато създавате такива профилирани органи адхок се слага въпросът дали той няма да работи интуито личност, т.е. предвид на личността на основния прокурор, който ще бъде разследван “.

„ Забележете, че по всеки подаден сигнал против основния прокурор за осъществено закононарушение ще би трябвало да бъде избиран един арбитър, който ще става прокурор. Тоест, в случай че има 40 сигнала ще трябват 40 съдии да станат самостоятелни прокурори да проверяват “, уточни Киров.

Също по този начин, с цел да се основава такава профилирана институция, то по закон би трябвало да проверява някой с имунитет, а основният прокурор не е подобен чиновник.

Управляващите ще се опитат да прокарат тази смяна в Закона за правосъдната власт, само че не евентуално това няма да може да стане без изменение на Конституцията, предвижда Киров.

Юристът разяснява и проблема с шефът на НСО и настояването за неговото премахване. Според него по закон прокуратурата може да изисква записи при следствие, без значение от кое място са тези видеа.

„ Вижте, коства ми се, че в тази ситуация се реагира много, да кажа, нервно и безсмислено. Едва ли не е посягане върху институцията. Прокуратурата може да изискват всевъзможни доказателства, сведения, обстоятелства и по този начин нататък и не може да бъде отказано даването на информация на прокуратурата, когато става въпрос за следствие “, споделя Киров.

Вижте повече във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР