Спешно са необходими 25 000 лв. за геофизични проучвания на

...
Спешно са необходими 25 000 лв. за геофизични проучвания на
Коментари Харесай

Набират средства за проучването на тракийската гробница край хасковското село Текето

Спешно са нужни 25 000 лева за геофизични изследвания на новооткрита тракийска гробница край хасковското село Текето. Гробницата, открита от екип на доцент доктор Нехризов през есента, е сходна на Казанлъшката и Александровската. Могилата, в която се намира, е висока 7 метра, а диаметърът ѝ е 40 метра. Предполага се, че има фрески.

Това е третата такава гробница в страната и втората в Хасковска област. Опитът за възобновяване на откритите фрагменти съставляват киматион, тип декорация, същата като тези в Казанлъшката и Александровската гробници, заяви доцент Нехризов.

Необходимо е работата на обекта край Текето да стартира незабавно, тъй като обектът към този момент е нападан от иманяри. Изкопите им са десетки, сподели още той.

Геофизичните изследвания ще покажат къде е входът на гробницата. За разкопките ще са нужни още 65 000 лева След това предстоят още изследвания и консервация със защитно оборудване.

Подали сме искане до Министерството на културата, само че не сме оптимисти поради обстановката в страната, и фактът, че се заделят към 3 млн. лева за година, а обектите, които аплайват са стотици, сподели още доцент Нехризов. Той разгласи началото на дарителска акция, като разчита на хора с благоприятни условия.

Ще сложим кутия в музея и в Александровската гробница, към която има огромен интерес, като се надяваме посетителите да откликнат, разяснява шефът на Регионалния исторически музей Пенко Добрев.



Автор: Цанка Семерджиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР