Спешни законодателни промени, които да насърчат донорството ще предложат управляващите.

...
Спешни законодателни промени, които да насърчат донорството ще предложат управляващите.
Коментари Харесай

Спешни промени за донорството въвеждат управляващите

Спешни законодателни промени, които да насърчат донорството ще предложат ръководещите. Решението идва след среща на фамилията на Адриан, който умря в очакване на белодробна трансплатация, с премиера, здравния министър и шефа на здравната комисия в Народното събрание.

„ За да станем постоянен член на Евротрансплант, би трябвало да имаме годишно 70 донора. Ние имаме под 10”, уточни министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев.

„ Хората са тези, които могат да дарят живот след приключването на живота. Трябва да разберете в действителност какъв брой е значимо да не погребваме възможностите за другите”, сподели братът на Адриан - Алберт.

Здравният министър Кирил Ананиев разпореди незабавна инспекция и на министерството, и на Изпълнителната организация по трансплантации, и на Комисията за лекуване в чужбина за интервала, в който се е лекувал Адриан - с цел да се разбере кой и за какво не си е приключил работата и да си понесе отговорността.

Министерството на здравеопазването да изготви оферти за законодателни промени, които оптимално да улеснят донорството в България – това разпореди министър-председателят Бойко Борисов по време на държавното съвещание в сряда. След като се срещна с околните на умрелия Адриан Петков, Борисов разпореди на министър Ананиев да направи съвещания в Народното събрание и да се стартира работа по тематиката.

„ Има още 15 чакащи за бял дроб и 1200 - за бъбреци “, означи министър-председателят и добави, че може да се направи по този начин, че доста човешки животи да бъдат избавени.

На държавното съвещание беше утвърден и планът на Закон за хората с увреждания. По време на разискването министърът на финансите Владислав Горанов и вицепремиерът Валери Симеонов показаха запаси към текстове от плана. Борисов съобщи безапелационната си поддръжка за Закона за хората с увреждания.

„ Ние водихме нееднократен разговор, поехме уговорката и държа да си го приемем, по този начин както Бисер Петков го предлага. Ние сме парламентарна република и Народното събрание да преценя, в края на краищата те са нашите работодатели. Така че ние сме поставили подписите си, подсигурили сме си, че този текст ще одобри Министерският съвет “, добави министър председателят.

Шестима заболели, които са се нуждаели от бял дроб, са умряли от началото на годината

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР