Спешни мерки за надзор и предотвратяване на разпространението на африканска

...
Спешни мерки за надзор и предотвратяване на разпространението на африканска
Коментари Харесай

Танева разпореди спешни мерки за ограничаване на африканската чума по свинете

Спешни ограничения за контрол и попречване на разпространяването на африканска чума по свинете (АЧС) на територията на страната са написани в заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, оповестиха от пресцентъра на МЗХГ.

Ежедневно непрекъснато наблюдаване е разпоредено да се реализира в 2-километровата зона (зона А) към откритите огнища на АЧС. Обходите ще се реализират по график от държавните горски, ловни и образователни стопанства и всички ловни сдружения и други юридически лица, на които е учредено право на прилагане в горски територии и правят горска и ловно-стопанска активност. През ден ще се следят териториите в 20-километровата зона (зона Б) към огнищата на АЧС. За всички останали ловностопански региони на Северна България – обходи за контрол ще се реализират един път седмично, както и в ловностопанските региони, граничещи с Република Сърбия и Република Турция. Разпорежда се и един път на две седмици да се обхождат и всички останали ловностопански региони в страната.

Целта на непрекъснатото наблюдаване на ловностопанските територии в страната е да се откри възможното съществуване на умрели диви прасета или такива с нетипично държание.

Във връзка с разпоредените действия е планувано регионалните дирекции по сигурност на храните, дружно с държавните горски предприятия и районните дирекции по горите да провеждат и проведат взаимни информационно-образователни курсове по места на всички ловни дружини и държавните горски и ловни стопанства. В регионите към установените огнища е планувано тези образования да започват неотложно и да приключат в къси периоди.

Разпоредено е и прецизно да се следи за постигане на съответната по-ниска компактност на популацията при осъществяване на проектите за прилагане на дива свиня в ловностопанските региони. Служителите на трите държавни предприятия в Северна България – Северозападно, Северноцентрално и Североизточно ще би трябвало да обхождат и ревизират това осъществяване. Съгласно заповедта в 20-километровата зона (зона Б) към откритите огнища на заболяването Африканска чума по свинете тази компактност би трябвало да доближи под 0.3 броя на 100 ха. За останалите ловностопански региони прореждането на популацията ще е по-малко, като е планувано да доближи до 0.5 броя на 100 ха.

Предприятията ще имат ангажимент да изплащат по 50 лв. за всяка отстреляна при подборен лов дива свиня или открит мъртвец на дива свиня при надлежно предадените наложителни проби за лабораторни проучвания. Ще се заплащат и по 10 лв. за всяка отстреляна лисица или чакал, а също и по 100 лв. за отстрелян вълк, които се смятат за преносители на болестта.

В заповедта на министъра е разпоредено още проучването на пробите за АЧС от отстреляни диви прасета да се прави за сметка на БАБХ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР