И трите български телекома са постигнали рекордни резултати за 2023

...
И трите български телекома са постигнали рекордни резултати за 2023
Коментари Харесай

И трите големи телекома отчитат рекордни приходи

И трите български телекома са постигнали рекордни резултати за 2023 година, демонстрират докладите им. Растат главните индикатори: оборот, облага и междинният доход на клиент (ARPU). Причините са както инфлационни (тоест по-скъпи планове), по този начин и възстановяване на представянето в обособени сегменти на операторите, оповестява " Капитал ".
Печалбите идват, откакто три следващи години телекомите индексират цените си поради инфлацията и след меката позиция на Комисията за отбрана на потребителите, от която даже депутатите от подкомисията за отбраната на потребителите и ограничението на монополите се изумиха.
Според сегашните данни, най-големият оператор по доходи остава " А1 България ". Продажбите на компанията са нагоре със 17% до 749.7 млн. евро (1.47 милиарда лева.), демонстрират резултатите на групата майка A1 Telekom Austria Group. Печалбата преди лихви, налози и амортизации (EBITDA) пък е пораснала с над 19% до 303.7 млн. евро (595 млн. лева.). Маржът на оперативната облага е най-големият в групата - 40.5%. Българският бизнес е втори по доходи и облага в целия холдинг след Австрия.
Според доклада на групата главните аргументи за рекордните резултати са по-скъпите проекти и приложените " ценови ограничения за отбрана на цената " през март 2023 година (тогава всички оператори индексираха цените на проектите си с годишната инфлация). Силно е представянето и на IT бизнеса на А1 за корпоративни клиенти, който е бил съществена причина за растежа в четвъртото тримесечие на 2023 година поради по-голямото търсене на услуги за киберсигурност и на софтуерни решения. Абонатите на мобилни услуги са 3.78 млн., от които 3.3 млн. са на абонамент. 
" Виваком " също усилва приходите си - с 9% до 646 млн. евро (1.27 милиарда лева.), демонстрира докладът на групата майка United Group. Това са вторите най-високи продажби в групата след гръцкия бизнес. В доклада се споделя, че главните аргументи за растежа са множеството клиенти на мобилни и видеоуслуги, нарастването на цените през февруари 2023 година, по-високите доходи от продажби на смарт телефони (има спад в броя, само че по-голям междинен доход на апарата), повече B2B доходи от каналната мрежа и придобивания през 2023 година
Печалбата преди лихви, налози и амортизации (EBITDA) е достигнала 294 млн. евро (и носи най-голямата част от облагата на United Group - 30%). Нарастват и клиентите на телевизия и закрепен интернет, където " Виваком " е водач на българския пазар - надлежно с 26% и 18%. Нагоре са и приходите на медийното поделение United Media, в която влизат " Нова телевизия ", вестник Телеграф " и други медийни активи. Оборотът му е скочил от 461 млн. евро на 515 млн. евро.
" Йеттел България " остава водач на пазара на мобилни услуги по доходи с дял от 35%, демонстрира докладът на групата майка PPF Telecom. През предходната година мажоритарен дял в нея (без чешкия бизнес) закупи телекомът от Абу Даби e&. Приходите за 2023 година са нагоре с 10.3% до 503 млн. евро (984 млн. лева.). Операторът остава и водач в България по ARPU: 11.6 евро. Абонатите на мобилни услуги леко са намалели до 3.24 млн.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР