Спекулациите с българския език и неговото изучаване в училище са

...
Спекулациите с българския език и неговото изучаване в училище са
Коментари Харесай

МОН: Спекулациите с изучаването на българския език са вредни и опасни

Спекулациите с българския език и неговото проучване в учебно заведение са нездравословни и рискови. Това е позицията на Министерството на образованието и науката във връзка редица мнения в общественото пространство. Има настоящ стандарт за образованието на българския литературен език, който се съблюдава прецизно и поредно.

В Министерството са образувани пет работни групи по предпочитани области за развиване и промени в българското обучение. В тях е включено оптимално необятно посланичество - синдикални и работодателски организации, академични преподаватели, външни специалисти, чиновници на институцията и други Общият брой на участниците в тях е над 200 души. Основната цел е в необятен формат да се разясняват всички оферти и да се обсъдят най-хубавите решения още преди да се предложат за публично разискване.

Едната от групите, в която вземат участие 40 специалисти, има за задача да предложи ограничения за по-добра езикова интеграция, поддръжка на образованието и инспекция на равнището на подготовка на учениците по български език. Единствената цел на тази работна група е да се набележат ограничения за възстановяване на езиковата поддръжка - посредством повече часове, посредством спомагателна подготовка на учителите, посредством по-иновативни способи на преподаване и други Под никаква форма и на никое място в поставените задания не се планува смяна на разбирането за българския език или преподаването на българския литературен език като непознат език в образователния проект. Нещо повече, нито един участник в работните групи по никакъв метод не е упълномощаван да показва позиция от името на институцията. Напротив - главната задача е да се обсъдят оферти и единствено при консенсус те да бъдат изведени с отчет. Към този миг от работната група не са направени никакви публични оферти.

МОН се отнася с схващане към наближаващата предизборна акция, само че приканва политиците да не спекулират с сходни тематики и да не заблуждават обществото, като основават боязън и ненавист, още повече с тематики, които даже не се разискват на институционално равнище.

МОН още един път изрично акцентира, че разширение на дефинирането на българския език като непознат в просветителната система е немислимо. Под никаква форма и в никакъв миг разискване за преподаването на български език като непознат или преподаването му посредством различен език не е стояло на дневен ред.

Следва да се означи, че в настоящия стандарт за образованието на българския литературен език от близо едно десетилетие е дефиниран редът единствено “за образование на български език като непознат за децата и учениците мигранти и на децата и учениците, търсещи или получили интернационална протекция ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР