Спектакълът е крачка във времето към Рененсансовия свят на гения

...
Спектакълът е крачка във времето към Рененсансовия свят на гения
Коментари Харесай

Микеланджело се изправя срещу Кардинал Ровера

 Спектакълът е крачка във времето към Рененсансовия свят на гения Микеланджело Буонароти. Действието обгръща годините по работата му в изрисуването на тавана на Сикстинската шапка – огромен параклис вАпостолическия дворецв Рим.

Признание за гения му или опит на противниците му да го саботират с възлагането на тази поръчка? По-долу ли е изобразителното изкуство от скулптурата?

Сблъсъкът сред Кардинал Ровера (Веселина Михалкова) и Микеланджело (Димо Сава Димов) отеква под свода на Сикстинската шапка, до момента в който ръката на гения го променя в облици и багри всеки ден и година след година. За да остане през вековете в отговор на всички отзиви и догадки.

* * *

Режисьор и художник на спектакъла е Петринел Гочев, който е въодушевен от пиесата на Анна Петрова „ Сводът “.Актрисата и драматург Анна Петрова написа своята пиеса „ Сводът “ сред 1998 и 2001 година, като се базира на исторически и художествени текстове. През 2002 година Петринел Гочев слага за първи път пиесата в Пазарджишкия спектакъл. А през днешния ден се завръща към текста в нов прочит и позиция, обогатена от дистанцията на опита и годините. За ролята на кардинал Ровера особено гостува актрисата от Варненския спектакъл Веселина Михалкова, която за пръв път взе участие в продукция на Габровския спектакъл.



* * *

Преди 4 години, през 2018 година, Петринел Гочев още веднъж работи с Анна Петрова на сцената на театъра за основаването на спектакъла „ За Първото българско царство: ОТШЕЛНИКА “, отличен с премия за най-впечатляващ театър и премия „ Нови хоризонти “ за Надежда Петкова за функциите ѝ в спектакъла.

Участват актьорите: Димо Сава Димов, Веселина Михалкова (гост), Гордан Коев, Любомира Башева, Петко Койчев, Мартин Димов, Петър Рангелов, Ванина Попова, Надежда Петкова



С присъединяване на Валентин Петров.

Музика: Студио „ Елисей “.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР