Спазил съм закона и съм взел решение спрямо закона, заяви

...
Спазил съм закона и съм взел решение спрямо закона, заяви
Коментари Харесай

Хинков заговори и за смяна на съвета на директорите в Пирогов

" Спазил съм закона и съм взел решение по отношение на закона ", съобщи пред БТВ здравният министър Христо Хинков.Директорът на Пирогов е единствено този проблем, който потвърждава, че Пирогов не е инцидентно място. Там явно се преплитат ползи, съгласно Хинков.През последните 10-15 година Пирогов доста западна като болница, не би трябвало да се позволява да напущат екипи и хора – експерти от там. Това беше последната капка, която ме накара да сменя шефа на Пирогов, уверен е здравният министър.

Директорът носи отговорност за публичните поръчки. Имам данни от одитния отчет, в който се споделя, че шефът е упълномощил 3 публични поръчки за здравна инсталация над 70 000 лв. без Данък добавена стойност без да е направил координиране с Министерство на здравеопазването. Направил е поръчка за храна за пациенти на стойност 998 000 лв. без Данък добавена стойност в интервала 1-26 юли 2022-2023 в Пирогов са осъществени разноски за медицински консумативи за 1 143 316 лв.. Тук има издадени фактури без публични поръчки по Закон за обществените поръчки даже, това са тежки нарушавания, акцентира Хинков. При предходния министър на опазването на здравето е подписан заем за 34 млн. лв., има гратисен интервал 24 месеца и погашение на главницата, като изплащаните лихви и такси са в размер на 51 000 лв.. Когато теглите заем и обявите счетоводния резултат сега обаче сте взели заем, това не значи, че предприятието е на облага, то е декапитализирано, съобщи Христо Хинков. След 2 година той ще би трябвало да заплаща сред 238 000 и 251 000 лв. месечно – главницата на този заем, добави той. Този заем ще сътвори още по-тежка финансова обстановка в Пирогов, сподели здравният министър.

Има съществени нараствания на загубите на Пирогов. Бих изискал и промяна на съвета на шефовете на Пирогов, само че е значимо да се откри съответният причинител. Премиерът ми сподели, че аз си вземам решението, откакто видя одитния отчет, сподели Хинков. Отговорността е моя, акцентира той. В момента шеф на Пирогов е доктор Валентин Димитров.

За възможна оставка, Хинков сподели, че по принцип оставката му се желае първо от премиера и по-късно се гласоподава в Народното събрание. „ Моите професионални решения се изискват от закона и не мога да ги вземам на политическо равнище. Ние не сме тръгнали да закриваме болничното заведение, а да я оздравим. Докато съм министър ще си съблюдавам отговорностите, сподели още Хинков. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР