Спътникови наблюдения на недрата на Земята около Нова Зеландия са

...
Спътникови наблюдения на недрата на Земята около Нова Зеландия са
Коментари Харесай

Нов вулкан се заражда край Нова Зеландия


Спътникови наблюдения на недрата на Земята към Нова Зеландия са открили, че в морето край северния завършек на острова се образува магмена камера, която скоро може да породи нов вулкан, излиза наяве от публикация, оповестена в изданието Science Advances.

През Нова Зеландия минава Тихоокеанският огнен пръстен – линия от вулкани и тектонски разломи с дължина 40 000 километра. Той опасва Тихия океан, минава по крайбрежията на Южна и Северна Америка до южната част на Аляска, по-късно се обръща към Япония, Филипините и Индонезия и приключва в региона на островите Нова Гвинея, Нова Зеландия и югозападната част на Океания.

Именно в Огнения пръстен се намират множеството известни вулкани на планетата. Там протичат 90% от всички трусове на Земята. Последното изригване на вулкан в Нова Зеландия е било напълно скоро – през 2012 година се събудил вулканът Тогариро, играещ ролята на огнената планина Ородруин от фамозната сага на Толкин „ Властелинът на пръстена “.

Айън Гамлинг и сътрудниците му от Държавния научноизследователски институт в Нова Зеландия, изучавайки данните, събирани през миналото десетилетие от сондата Envisat, са изяснили, че скоро на Северния остров на архипелага, където се намират всички центрове на вулканична интензивност, може да се появи нов вулкан.

В северната част на острова и близките води е ситуирана по този начин наречената вулканична зона Таупо, където в последните години протичат трусове и където се намират най-големите вулкани на Нова Зеландия – Руапеху, Тонгагиро и Нгарухое.

Като изучили промените във височината на повърхността в тази зона, учените са забелязали, че тя се издига нагоре със скорост половин сантиметър на година, до момента в който близките райони – назад, спускат се със скорост един сантиметър на година.

Толкова бързо по геоложки ограничения издигане на грунта значи, че под Таупо се е появила нова магмена камера, която е цялостна с леки и относително течни разтопени потоци породи от долните пластове на недрата на Земята.

Центърът на тази камера, както демонстрират изчисленията на учените, се намират под водата на дълбочина 12 километра на няколкостотин метра от северния бряг на Нова Зеландия. Всяка година размерът на този „ лавов басейн “ нараства с 0,01 куб. км, което е съпоставимо със скоростта на повишаването на магмените камери при други относително нови и огромни вулкани.

Подобно изобретение е учудило Гамлинг и сътрудниците му, защото вулканите към Таупо не са се събуждали най-малко от 425 000 години. Засега учените не знаят по кое време този контейнер ще породи вулкан, само че са уверени, че изригването в последна сметка ще се състои.

Огнището, в случай че се има вяра на измерванията на повърхността, извършени през XVIII век, пораства към този момент три епохи и скоростта на струпване на магма е повишена доста, увеличавайки се три пъти за последните 10 години.

Големи градове и селища са ситуирани единствено на 50 километра от това магмено огнище, което приказва за нуждата на незабавно проучване на положението на евентуалния вулкан и оценка на заплахата, която той може да носи за жителите на архипелага.

РИА Новости

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР