Спасителят на щъркели Сафет Халид блесна с ново добро дело,

...
Спасителят на щъркели Сафет Халид блесна с ново добро дело,
Коментари Харесай

Спасителят на щъркели осинови обгорена птица

Спасителят на щъркели Сафет Халид блесна с ново положително дело, написа в. "България през днешния ден ".

Мъжът от силистренското село Зарица избави тежко обгорена птица, която е била сред живота и гибелта. "Щъркелът се удари в електропровод и падна на земята. Всичко стана пред очите ми и незабавно притичах да оказа помощ на благородната птица. Оказах й първа помощ, защото имаше тежки изгаряния по крайници и беше доста изплашена ", описа бай Сафет.

Той разчуства България през зимата, когато прибра в дома си щъркели с лед по крилата. Тогава избави 6 екземпляра, а постъпката му беше последвана от десетки хора из цялата страна, които дадоха краткотраен заслон на други бедстващи птици.

Обгореният щъркел сега живее в къщата на Халид в Зарица и стопанинът се грижи за него. Храни го с риба, която особено взема за птицата, и го прегръща, с цел да преодолее напрежението. Сафет в началото бил безапелационен, че ще пусне птицата на независимост, само че се появили спънки. Пернатото още не може да лети и ще се наложи повече време да остане при домакина си. Друг проблем е, че щъркелът се е привързал към грижовния си аставник и няма по какъв начин да излети, в случай че не се причисли към ято свои събратя.

В момента Сафет въобще не е сигурен дали птицата в миналото ще си тръгне от двора му. Дори и да стане по този начин, той е подготвен да я осинови и да се грижи непрекъснато за нея. Приятелите на мъжа даже към този момент го предизвикват да измисли име на животно, с цел да може да го вика и да идва при него. Пред околните си спасителят признава, че постоянно е желал да има щъркел и в този момент фантазията му е на път да се сбъдне.

Наскоро Сафет употребява персонални средства, с цел да построи гнезда за щъркели. Те са от постоянни железни структури, които са запълнени със плява. Съоръженията бяха превозени с трактор, а след това кран ги издигна и инсталира върху електрически стълбове в селото на положителния човек. След това сложи и гръмоотводи, защото металът притегля светкавици и може да погуби птиците.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР