Спасителни екипи са открили днес, 27 февруари, телата на още

...
Спасителни екипи са открили днес, 27 февруари, телата на още
Коментари Харесай

Увеличава се броят на загиналите при разбиването на лодка с мигранти в Италия

Спасителни екипи са разкрили през днешния ден, 27 февруари, телата на още трима души, починали при разбиването край Южна Италия на дървена лодка с мигранти. С това общият брой на жертвите доближи 62, измежду които минимум 14 деца, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се наРойтерс.

Много от телата бяха изхвърлени на брега в морския курорт Стекато ди Кутро - покрай мястото, на което плавателният съд е потопен.

Десетки ковчези бяха положени в спортната зала в близкия град Кротоне. Местни поданици оставят цветя и палят свещи пред залата.

Италианските управляващи споделиха, че 80 души са оживели, само че се допуска, че лодката е отплавала от Турция с сред 180 и 200 мигранти на борда.

Трагедията още веднъж отключи дебатите за миграцията в Европа и в Италия, чието неотдавна определено дясно държавно управление обмисля нови закони за неправителствените организации, които избавят незаконни мигранти. Намеренията на кабинета на Джорджа Мелони са подложени на критика от Организация на обединените нации.

Пакистанският министър председател Шахбаз Шариф съобщи през днешния ден, че има сведения, че в разрушилата се лодка е имало 20 жители на страната.

Италианските управляващи оповестиха, че на борда е имало също доста афганистанци и иранци.

Стотици хиляди мигранти дойдоха по вода в Италия през последното десетилетие. По данни на Организация на обединените нации от 2014 година починалите и безследно изчезналите мигранти в Средиземно море са повече от 20 000, в това число 220 от началото на тази година.

По-голямата част от лодките с мигранти отплават от Северна Африка, само че през последните две години от ден на ден хора потеглят от Турция, с цел да избегнат дългите и рискови пътувания през Египет и Либия.

Лодката, потънала през вчерашния ден край крайбрежията на Калабрия, е отплавала от западното турско пристанище Измир преди към четири дни. В събота вечерта аероплан на Фронтекс е забелязал плавателния съд на към 74 километра от крайбрежията на Италия.

Според полицията лодката се е разрушила поради неприятните метеорологични условя.

Един от оживелите е арестуван по обвиняване в трафик на мигранти, само че италианските гранични служби подозират, че още двама души са забъркани в закононарушението.

Благотворителна организация " Лекари без граници ", която работи на място, съобщи, че нейни представители оказват помощ на няколко души, които са изгубили родственици при потъването на плавателния съд.

" Имаме случаи на деца, които са останали сираци. Едно 12-годишно афганистанско момче е изгубило цялото си 9-членно семейство, в това число четирима братя и сестри, родителите си и други близки ", сподели Серджо Ди Дато от " Лекари без граници ".

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР