Спасители занесоха храна на оцелелите животни, сн. Фейсбук Районната прокуратура

...
Спасители занесоха храна на оцелелите животни, сн. Фейсбук Районната прокуратура
Коментари Харесай

Прокурорска проверка за изоставени и умрели коне в Осоговската планина


Спасители занесоха храна на оживелите животни, сн. Facebook

Районната прокуратура в Кюстендил стартира инспекция за изоставено от притежателя стадо коне в Осоговската планина, което е довело до гибелта на към 70 животни. Държавното обвиняване е упълномощило незабавна инспекция на полицията и Българската организация по сигурност на храните за възможна проявена свирепост към конете, което е закононарушение.

Предмет на инспекция е и оповестената информация в медиите, че стадото е било отглеждано със средства, отпуснати по стратегии на Европейски Съюз. Прокуратурата ще ревизира какъв брой пари са получени, по какъв начин са изхарчени и по какъв начин са регистрирани.

През уикенда доброволци се натъкнаха на покъртителна панорама в планината. Те откриха към 70 натрупа на коне от стадо с величина стотина животни. Останалите живи коне са били прекомерно слаби, с цел да могат да бъдат свалени от планината. Предупреждения за бедстващите животни е имало в обществените мрежи от няколко седмици, твърди Дарик радио.

Със съдействието на Планинската избавителна работа в Кюстендил доброволци са занесли храна на конете - бали със плява и овес. Групата се е качила до местността Бек Бунар с 5 моторни шейни, където снегът е с дебелина към 1.5 метра.

Планира се и нова акция, с цел да се закара с моторни шейни храна на конете. Надеждата на избавителните екипи е снегът да се стопи по- бързо, с цел да могат животните да пасат и трева, а като добият сили да бъдат свалени на безвредно място.

Причината за нещастието е " извънредно безконтролно отношение към животните от предприемач от Кюстендил, който е развъждал коне в планината и е получавал евросубсидии ", заяви началникът на регионалната дирекция по надзор на храните в Кюстендил Стоян Саев. По думите му притежателят на стадото е бил предупреждаван да се грижи по-добре за животните, само че не го е правел.

Пред бТВ притежателят на конете Петър Пищалов съобщи, че е търсил животните, само че не ги е намерил.

" За последно път ги видях преди Нова година. Търсихме тези коне повече от месец и половина. Докато не падна снегът, съм продължавал да ги диря. Качват се хора нагоре, непрекъснато подпитвам дали са ги виждали ", споделя Пищалов.

Той изяснява, че не може да стои безразличен, тъй като това били неговите коне и е признателен на хората, които са разкрили и нахранили животните.

" В този снежен капан действително (конете) не са имали доста късмет ", споделя той и добавя, че става дума за каракачански коне, които живеят в планината от хилядолетия и са " много готови за зимата. " Собственикът добавя, че това стадо е изкарвало и по-тежки зими. Той призна, че е получавал по 140 евро на кон европейска дотация на година, само че парите не били задоволителни.

" Ако човек разчита на тези пари, които би трябвало да вземе, той е жертван. Тази година поради тези дотации ме скъсаха от инспекции. Аз не мога да съм на 100 места по едно и също време ", добави още Пищалов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР