Спасението е в науката, в нея виждам изхода, в който

...
Спасението е в науката, в нея виждам изхода, в който
Коментари Харесай

Проф. Владко Панайотов: Спасението е в науката. Технологиите ще позволят ТЕЦ-овете да работят

Спасението е в науката, в нея виждам изхода, в който и Европа, и България да бъдат печеливши, и миньорите да имат гаранции, и държавното управление да излезе с чисто лице.

Това сподели пред БНР проф. Владко Панайотов, някогашен евродепутат, учител в Минно-геоложкия университет, член-кореспондент на Българска академия на науките, академик с принос в битката с климатичните промени.

По думите му всички приказват, че би трябвало да се лимитират въглеродните излъчвания, слагат се дати и се дефинират средства, които би трябвало да се провиснал за това, само че никой не дава отговор на въпроса по какъв начин.

" По самодейност на България и под егидата на Европейска комисия да се образува интернационален колектив от учени, откриватели, експерти в дадената област, бизнеса и в границите на няколко години да се разработят точните технологии, които да отстраняват въглеродните излъчвания до нужния най-малко. Така, в случай че Европейска комисия одобри това в този момент, Европа ще стане водач в света, тъй като взема решение проблемите. Мините в България ще запазят своето битие, до момента в който има суровина, въглища ".

Проф. Панайотов акцентира, че в тази самодейност би трябвало да се включат страни, които имат въглища и които ще ги употребяват.

" В двата месеца, които предстоят, виждам вид за един ловък разговор с Европейска комисия на ръководещите и еврокомисаря на България. Да предложат ние да сме опитното поле за изпробване на софтуерните решения - 3, 4, 5 години. В това време да бъдем освободени от всевъзможни санкции и наказания. Всички опити в света да дойдат тук - да се повеждат лабораторни, полупромишлени, промишлени, внедряване и да се даде на Европа спасението за въглищата. Светът ще отдъхне и когато се каже въглища, няма да вижда димни пердета и киселина, а топлота и светлина ".

Според професор Панайотов енергийният мост до идващото столетие са въглищата, тъй като са устойчивата сила, която България, а и доста страни в света имат:

" Затварянето на този вид енергетика е недалновидно, " разяснява ученият.

" Не е значимо какви ще бъдат годините, записани в териториалните проекти, както и да бъдат модифицирани, в случай че останат въглеродните квоти - след време въглищните централи сами ще затворят, тъй като стоката им ще стане непродаваема ", изрично съобщи проф. Владко Панайотов.

Той акцентира, че и двете страни в разногласието за затварянето на въглищните централи са прави.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР