Спасени като по чудо! Трима души бяха извадени от руините

...
Спасени като по чудо! Трима души бяха извадени от руините
Коментари Харесай

Продължават да откриват оцелели на 8-ия ден от труса, извадиха живи трима души

Спасени като по знамение! Трима души бяха извадени от руините в Турция тази заран - 198 часа след земетресението. Цяла нощ екипи работеха, с цел да спасят останалите на ръба сред живота и гибелта хора под отломките. Вчера бяха открити минимум 8 оживели.

На 8-ия ден след труса, обаче, вярата за още избавени понижава и фокусът се пренасочва към филантропичната злополука. След съвещание при закрити врата на Организация на обединените нации Сирия разгласи, че отваря още два гранични пункта на границата си с Турция, през които да минават камиони с филантропична помощ.

18-годишният Мухамет е оживял под руините 198 часа, изнасят го с кислородна маска, вижда се по какъв начин мърда с пръсти. Почти в безсъзнание е качен в кола за спешна помощ. Той е третият избавен тази заран. По-рано сутринта двама братя на 17 и на 21 години бяха извадени под бетонните блокове от жилищен блок в Кахраманмараш.

13-годишно момче беше извадено живо от руините в южната провинция в Хатай в Турция. В Кахраманмараш избавителни екипи се пробват да доближат баба, майка и щерка, които са затрупани живи под бетонните блокове.

На други места обаче вярата за живи е угаснала. Полският екип спасители към този момент разгласи, че на следващия ден напуща опустошените региони.

В опустошения град Алепо в Сирия на посещаване дойде заместник-генералния секретар на Организация на обединените нации, отговарящ за филантропичните въпроси, Мартин Грифитс.

" Травмата на хората, с които разговаряхме е толкоз забележима и светът би трябвало да излекува тази контузия ", съобщи Мартин Грифитс, заместник-генерален секретар на Организация на обединените нации.

По думите на Грифитс избавителната фаза завършва и фокусът последователно се измества към даването на заслон, храна и обучение за децата.

" Най-много имаме потребност от облекла, храна и отопление. Аз и още три фамилии живеем в тази палатка, спим на матраци, единствено с поедно одеяло. Вчера беше доста студено, доста студено. Дори тези, чиито къщи не са се срутили, ги е боязън да се върнат ", споделя Фекрие.

Президентът на Сирия Башар Асад е разрешил да бъдат отворени още два гранични пункта за филантропичните конвои на Организация на обединените нации за интервал от три месеца, стана ясно след закрито съвещание на Съвета за сигурност. До момента беше отворен единствено един пункт.

" Сирия поддържа доставянето на филантропична помощ в района през всички гранични пунктове. Ще създадем всичко належащо, с цел да подсигуряваме доставката на помощи за хората в северозападна Сирия - един от бедстващите региони, оповестени от нашето държавно управление ", сподели още Басам Сабагх, непрекъснат представител на Сирия в Организация на обединените нации.

Ръководителят на неправителствената организация, която оказва помощ в следената от опозицията северна Сирия, осъди решението на Организация на обединените нации да разреши Башар Асад да управлява филантропичните доставки, тъй като по този начин му се дава безвъзмезден политически дял.

Сателитни фотоси демонстрират размера на опустошението в Турция и Сирия. В провинция Хатай се съпоставят фотоси с дрон преди и след труса. Запечатан е и големият разлом в земната кора, който минава през села, гори с маслинови дървета.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР