Спадът на ваксинационното покритие през 2021 г. е рекордното висок,

...
Спадът на ваксинационното покритие през 2021 г. е рекордното висок,
Коментари Харесай

Втори дискусионен форум ще обсъжда предизвикателствата пред ваксинопрофилактиката у нас

„ Спадът на имунизационното покритие през 2021 година е рекордното висок, подобен не сме имали в никакъв случай за 70 години обратно “. За това сигнализира доктор Момчил Баев, създател и ръководител на Фондация „ Астра Форум “, която инициира поредност от събития, отдадени на търсенето на положителни решения в другите браншове на здравната политика у нас.

През есента на предходната година фондацията сложи във фокуса на вниманието на лекари, специалисти и политици тематиката за ваксинопрофилактиката, като одобри основополагащ документ с рекомендации – Декларация за възстановяване на ваксинопрофилактиката в България.

Срещата събра в работен формат най-изявените наши епидемиолози, вирусолози, педиатри и медици от други специалности, които се сплотиха към концепцията за нуждата от поредност стъпки в посока на градивни промени в националната ни имунизационна политика.

В декларацията се упорства за от време на време осъвременяване на Наредба 15 за имунизациите и критериите за присъединяване в търгове, като се взимат под внимание настоящите за страната серотипове въз основа на местни епидемиологични данни. В документа бе отправена рекомендация да се усили бюджетът на националната стратегия за противогрипните ваксини за интервала 2023 – 2027 година, както и за въвеждането на пневмококови ваксини за възрастни над 65 години.

Друга група рекомендации се отнасят до ваксинопрофилактиката при деца и младежи. Посочено бе, че е належащо да се разширят кохортите, обхващащи девойки и момчета с HPV ваксини от 9 до 18 години, които да са обезпечени през националната стратегия, както и да се даде опция на хората от останалите възрастови групи да могат да закупят ваксина на свободния пазар. Включването в наложителния имунизационен календар на имунизациите против варицела, ротавируси, HPV за двата пола за възрастовата група 9-18 години, също откри място като целесъобразна стъпка.

Според експертите, взели участие във форума, уместно решение би било също по този начин към целесъобразните ваксини да се прибавят и тези против COVID-19 за всички пациенти с подлежащи хронични дихателни, сърдечносъдови, ендокринни, ревматологични и хематологични болести, както и с наднормено тегло.

Да се основат механизми за повишение на обсега по национални стратегии посредством тласъци за доставчиците на ПИМП, основани на резултати – това изрично мнение на участниците също е включено в декларацията.

В края на тази седмица следва второто издание на конференцията по ваксинопрофилактика, което още веднъж ще сложи на разискване концепциите, заложени в декларацията, и пътищата за тяхното реализиране.

Нови акценти в програмата ще бъдат битката с дезинформацията за имунизациите, както и икономическите изгоди от положителната имунизационна политика и евентуалните загуби загубите за стопанската система и обществото, в случай че тя е непоследователна и недобре проведена.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР