Спад в световен мащаб и тенденция за ограничаване на трансферите

...
Спад в световен мащаб и тенденция за ограничаване на трансферите
Коментари Харесай

10 от най-големите летни футболни трансфери в Европа

Спад в международен мащаб и наклонност за ограничение на прехвърлянията в клубовете  записват от FIFA. Според разбора на Международната футболна федерация посредством системата Transfer Matching System (TMS), пазарът на интернационалните прехвърляния регистрира стесняване с 10%.

Клубовете по света са похарчили общо 2.5 милиарда $ за привличането на 11 552 нови футболисти от други страни през 2012 година, като най-вече пари за нови футболисти са похарчили британските тимове, следвани от тези в Русия, Турция, Китай и Германия. Най-много играчи пък са били продадени от Бразилия. За първата половина на 2013 година (януари-юни) общият доход от прехвърляния по целия свят е 928,8 милиона $.

Според информация на BBС броят на футболните покупко-продажби през интервала е намалял с 2%, само че за сметка на това тяхната финансова стойност се е нараснала с 39%. Според FIFA, съществена причина за по-голямата стойност на футболните прехвърляния е фактът, че доста стопански системи стартират да се възвръщат.

Сред по-забележителните покупко-продажби при започване на годината бяха прекосяването на Филипе Коутиньо от „ Интер “ в „ Ливърпул “ за 10 милиона лири, на Матьо Дебюши от „ Лил “ в „ Нюкасъл Юнайтед “ за 5 милиона и на Начо Монрел от Малага в Арсенал за 10 милиона. С приближаване затврянето на летния трансферен прозорец – през юли и август, идва време за отчитане на най-гръмките покупко-продажби.

Ето и 10 от най-големите и скъпи прехвърляния в Европа, съгласно данните за трансферните суми на soccernews.com.

1. Едисон Кавани (26)

Уругвайският нападател мина от италианския „ Наполи “ във френския „ ПСЖ “ за 64,5 милиона евро. Неговата заплата на сезон ще бъде 10 милиона евро.

2. Радамел Фалкао (27)

За колумбийския нападател на „ Атлетико “ (Мадрид) се бориха най-големите европейски клубове, само че завоюва „ Монако “, чийто притежател е съветският милиардер Дмитри Риболовлев. Сделката е за 60 милиона евро, а договорът за 5 години.

3. Неймар да Силва Сантос Жуниор (21)

Новото дете-чудо на бразилския футбол бе показан на 2 юни на „ Камп Ноу “. Той мина за 57 милиона евро от „ Сантос “ в „ Барселона “ с 5 годишен договор.

4. Хамес Родригес (21)

Колумбийският полузащитник мина от „ Порто “ в „ Монако “ за 45 милиона евро. От него ще чака да освежи играта на тима и да наложи повече физика в изнасянето на топката.

5. Фернандиньо (28)

Бразилският футболист мина за 40 милиона евро от „ Шахтьор “ (Донецк) в „ Манчестър Сити “. Халфът има уговорка за откупуване в контракта, на стойност 50 милиона евро.

6. Асиер Ияраменди (23)

„ Реал “ (Мадрид) укрепи халфовата си линия като купи Ияраменди от „ Реал Сосиедад  за 38 милиона евро. Европейският първенец с Испания за младежи до 21 години подписва шестгодишен контракт със заплата от 2,5 млн. на година.

7. Марио Гьотце (21)

Идването на Хосеп Гуардиола в Мюнхен направи „ Байерн “ по-привлекателен за звездите от целия свят. Последната им облага е немският атакуващ полузащитник Марио Гьотце, който мина от „ Борусия “ (Дортмунд) за 37 милиона евро.

8. Гонсало Игуанин (25)

Аржентинският нападател мина от „ Реал “ (Мадрид) в „ Наполи “ за сумата от 37 милиона евро.

9. Маркиньос (19)

Бразилският централен защитник бе закупен от „ ПСЖ ” от италианския „ Рома ” против сумата от 31 милиона евро. Маркиньос е артикул на детско-юношеската школа на Коринтианс и прави професионалния си дебют едвам през предходната година. Договорът му с парижани е за 5 години.

10. Роберто Солдадо (28)

Испанският нападател означи първия си гол за новия си тим „ Тотнъм “, в своя дебют против „ Еспаньол “. Той мина от „ Валенсия “ против 30 милиона евро. Контрактът му е за 4 години.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР