Спад в подкрепата за германските Зелени, младши партньор в коалицията

...
Спад в подкрепата за германските Зелени, младши партньор в коалицията
Коментари Харесай

Германските Зелени губят подкрепа на фона на страхове за цената на политиките им

Спад в поддръжката за немските Зелени, младши сътрудник в обединението на Олаф Шолц, може да принуди партията да обмисли намаление на климатичните си упоритости, до момента в който гласоподавателите се тревожат за финансовата и обществената им цена, написа " Ройтерс ".

Подкрепата за Зелените понижа с една трета до 12% на в неделя спрямо последните избори през 2019 година Гласуването отразява спад в поддръжката и на федерално равнище до към 15%, съгласно социологическите изследвания, по отношение на пика от 23-24% предходната година.

На фона на нашествието на Русия в Украйна и последвалата енергийна рецесия, помрачила първата година от ръководството на Шолц, Зелените си завоюваха похвали за отдавнашните си апели за по-твърда позиция към властническите страни и приоритизиране на възобновимата сила.

Сравнително младите водачи на партията бяха считани също така за по-прями и близки от 64-годишния Шолц, което им оказа помощ да завоюват нови гласоподаватели.
Тяхната прелест обаче избледня тази година, до момента в който германците се концентрират повече върху вътрешните въпроси и обмислят какъв брой ще костват климатичните политики на Зелените и какви промени ще изискват в метода на живот. Това върна някои гласоподаватели назад към социалдемократите на Шолц или опозиционните консерватори.
В Бремен поддръжката за партията понижа, откакто нейният сенатор по превоза Майке Шефер отстрани опция локалните поданици за малко да паркират гратис, до момента в който пазарят в пекарна или различен магазин.

Решението беше част от по-широка акция на Зелените за поощряване на потреблението на публичен превоз, което разгневи мнозина в страната, изключително привързана към колите.

Друга причина за неодобрение на национално равнище е за инсталиране на нови отоплителни системи, захранвани с нафта или природен газ, от 2024 година, с цел да се наложи потреблението на екологични други възможности като термопомпи.

Съпредседателят на Зелените Рикарда Ланг сподели в понеделник, че партията би трябвало да резервира фокуса си върху въглеродната индиферентност, само че в това време би трябвало да се оправи по-добре с казуса с финансовата досегаемост.

 Сътресения в немската партия Сътресения в немската партия " Зелените " след провалянето на изборите в Бремен

Партията евентуално ще се опита да ограничи предложенията си в бъдеще, счита политологът Щефан Маршал от университета в Дюселдорф.

" Ще забележим повече взаимни отстъпки, по-малко радикализъм, което явно няма да устройва климатичните деятели ", сподели той.

Отслабваща прелест

В последната акция за федерални избори в Германия се смяташе, че Зелените имат действителен късмет да завоюват канцлерството и за малко водеха в изследванията на публичното мнение в средата на 2021 година

Миналата година външният министър на Зелените, 42-годишната Аналена Бербок, и министърът на стопанската система и климата, 53-годишният Роберт Хабек, бяха най-популярните политици в страната.
Рейтингът на утвърждение обаче, по-специално за Хабек - лицето на немската климатична и енергийна политика - е понижен от връх от 54% до към 30% в този момент, съгласно социологическата организация Civey.

" Опазването на климата и устойчивостта остават значими за германците ", сподели шефът на Civey Янина Мютце. " Но през последните няколко години на рецесия и с възходящата инфлация желанието да се заплаща за това понижа. "

Появиха се и обвинявания в шуробаджанащина в министерството на стопанската система на Хабек, което е неловко за партия, привикнала да претендира за честен престиж, разясняват анализатори. Зелените отхвърлят обвиняванията.

Министърът на околната среда на Зелените Щефи Лемке сподели, че предходните държавни управления дълго са пренебрегвали климатичните промени и това би трябвало да се компенсира.

Но тя призна, че нейната партия не е намерила верния звук към гласоподавателите и " трябваше да изясни повече и по-добре ".

Саша Мюлер-Кранер, националният ръководещ шеф на екологичната група DUH, е на мнение, че политиките са били прибързани.

Хабек предходната година да вземем за пример трябваше да анулира оферти от него налог за потребителите на газ заради терзания за високите цени на силата и се оказа, че някои енергийни компании могат да се възползват от това. Неговият законопроект за отоплението повдигна механически въпроси, като да вземем за пример какво да се прави със здания, които не са подобаващи за термопомпи.

" Проблемът не е, че политиките са прекомерно радикални ", сподели Мюлер-Кранер, " само че те не са добре обяснени, постоянно са неприятно направени и се нуждаят от усъвършенстване ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР