Созополски водолаз случайно се натъкна на уникална златна монета, която

...
Созополски водолаз случайно се натъкна на уникална златна монета, която
Коментари Харесай

Водолаз намери най-старата монета в България

Созополски водолаз инцидентно се натъкна на неповторима златна монета, която се оказа най-старата в България. Находката е извънредно рядка и много скъпа, уверени са експерти.

Тя е открита на незначителна дълбочина от 1 м на северния бряг на созополския полуостров. След като водолазът, чието име се пази в загадка, я е намерил, той се е свързал с шефа на Националния исторически музей професор Божидар Димитров и му я е посочил.

Новооткритата монета е прегледана деликатно и проучена от експертите в НИМ. Така специалистите открили, че тя е направена от сплав от злато и сребро. По думите на учените находката най-вероятно е сечена в античния град-държава Лидия.

В Лидия са сечени първите монети в човешката цивилизация. До тази ера хората употребяват като нереален знак на стоката железни блокове с форма на бича кожа, стрели, камбанки, сърпове и др.

Археолозите считат още, че античната монета датира от седми век преди Христа. Ако това е по този начин, тази монета е най-старата, намирана до момента в страната и една от най-старите в света. Върху монетата са изобразени лъвска глава и свастика.

Водолазът, който е намерил монетата, към този момент е предложил на Националния исторически музей да я откупи и управлението на институцията е приело. Договорената цена обаче не се оповестява, написа Стандарт.

Несъмнено ще откупим монетата, защото тя е неповторима. Не мога да ви кажа нито цената, нито името на индивида, който я откри. Находката е доста рядка. Друга такава монета в България няма. Тя е освен най-старата, открита у нас, само че принадлежи и на най-старата монетна емисия в света, която се е появила по времето на Троянската война.

Преди това, както е известно, първите форми на пари са били с форма на стрели, камбанки и сърпове. Предполагаме, че е сечена в Лидия, защото там през втората половина на седми век са направени първите кръгли монети. Освен това по същото време е учредена и Аполония от преселници от град Милет и е напълно разумно появяването на тази монета от Лидия в Аполония, изяснява професор Димитров.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР