Созопол. Открихме гробница край нос Колокита в местността Буджака“. Това

...
Созопол. Открихме гробница край нос Колокита в местността Буджака“. Това
Коментари Харесай

Александър Баралис, археолог във френския национален музей „Лувър“: Открихме гробница край нос Колокита в местността „Буджака“

Созопол. Открихме гробница край нос Колокита в местността „ Буджака “. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Бургас Александър Баралис, шеф на археологическите разкопки в античния град „ Аполония Понтийска “ и археолог в националния музей на Франция „ Лувър “. По думите му в местността е била открита могила, с размери 16×10 метра, под която е била открита гробницата.
„ Имахме шанса да бъдем поканени от шефа на Археологическия музей в Созопол, с цел да помогнем на нашите сътрудници при разкопките “, добави още Баралис. Той добави, че в региона има доста аристократически могили от IV и III век преди Христа, изследвани преди към век от първите археолози, работили в Созопол.
„ Досега нямахме доста данни за тези неповторими комплекси. Гробницата, която открихме, към момента не е отворена. Надявам се, че ще можем да я разучим “, сподели още френският археолог. По думите му тя се свързва с най-богатия и деен интервал от живота на античния град Аполония Понтийска.
„ Работим в една рамка, която е сложна, защото периодите ни са къси. Сега желаеме да работим в гробницата, с цел да можем да я намерим неповторимите погребални контексти, които са вътре. Бихме желали този обект да стане наличен за туристите, които ще имат опция да прегледат територията на „ Аполония Понтийска “ и да видят новите разкопки и новите предмети, които сме разкрили “, добави още Баралис.
Мария ГЕОРГИЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР