Соята е изключително популярен продукт. Отдавна се среща под формата

...
Соята е изключително популярен продукт. Отдавна се среща под формата
Коментари Харесай

Кога соевите продукти са непрепоръчителни

Соята е извънредно известен артикул. Отдавна се среща под формата на соево мляко и тофу, както и като добавка към локалните артикули, сладкишите и готовите сосове.

Соята е неизменима част от менюто на актуалния човек. Дали обаче е толкоз потребна, колкото се твърди, или крие и своите опасности.

Дали соята е потребна или не се дефинира от основните ѝ съставки. Една от главните са растителните белтъчини. Те са с извънредно огромно наличие на протеини, заради което се твърди, че напълно могат да заменят животинските артикули, без да се усеща тяхната липса.

 Тофу

Това, несъмнено, щеше да бъде изцяло правилно, в случай че ги нямаше трипсин инхибиторите. Тези субстанции попречват разграждането на протеините от организма.

В разследване разграждането на соевите протеини става извънредно постепенно и мъчно. Те могат да причинят съществени стомашно-чревни недоволства. Поради това соята не се предлага при хора с сходни проблеми.

Друга значима съставна част в соята са изофлавоните. В по-голямата си част се съдържат субстанции, близки до женския хормон естроген.

 Соеви артикули

Те работят удобно на дамите, само че при невъздържание се получава хормонален дисбаланс. Соята е непрепоръчителна при хора, имащи същия проблем.

Освен това на мъжете и децата не се предлагат огромни дози от тези женски хормони. При мъжете понижават либидото и даже могат да доведат до неплодородие, до момента в който при децата водят до прибързано полово развиване.

От всичко това излиза, че соята е най-полезна за дамите и най-много – за тези в менопауза, защото контролира хормоните. При доста дами обаче изофлавоните имат свойството да блокират както естественото произвеждане на естроген, по този начин и функционалността на щитовидната жлеза.

Фитиновата киселина пък, която също влиза в състава на соята, има способността да извлича от организма значими минерали, като калций, магнезий, манган, цинк и желязо. При консумациятана огромни количества соя се следи минерален недостиг.

Поради всичко казано до момента, би трябвало да се научим по какъв начин да консумираме соята. Тя се яде основно като фалшификация, а не като съществена храна.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР