Совиньон блан (Sauvignon Blanc) представлява бял винен сорт грозде, който

...
Совиньон блан (Sauvignon Blanc) представлява бял винен сорт грозде, който
Коментари Харесай

Совиньон Блан

Совиньон блан (Sauvignon Blanc) съставлява бял винен вид грозде, който произлиза от региона на Бордо, Франция. Това е другият най-разпространен френски бял вид грозде след шардоне. В наши дни е най-разпространен по междинното течение на река Лоара.

Без подозрение Совиньон блан е един от царете на белите сортове грозде. Благодарение на редицата му характерни характерности той е един от най-запомнящите се и в същото време елементарно разпознаваеми сортове. Гроздето Совиньон блан дава извънредно ароматни и свежи виновност, отличаващи се със своята сочност и кристална непорочност.

Совиньон блан е придирчив вид във връзка с почвени и климатични дадености. Цъфти късно и зрее рано, заради което не му е належащо непотребна топлота. Предпочитаните почви, върху които вирее са варовито-глинести. Узрява към средата на месец септември и е приблизително резистентен на зимните температури.

Совиньон блан вирее добре в проветриви региони. При узряването си захарното наличие доближава до 20-24%. Гроздовете Совиньон блан са дребни до приблизително огромни, с тегло към 100 година Те са цилиндрични до цилиндрично-конични, сбити. Зърната са дребни и сферични, леко елипсовидни и постоянно деформирани поради сбитостта на грозда. Кожицата е жълто-зелена, като единствено при постигане на цялостна зрялост е жълто-кехлибарена. Месото е сладко и сочно, с прелестен възкисел усет.

Съществуват няколко разновидности на Совиньон блан, които имат друго оцветяване на гроздовите зрънца – Sauvignon Noir, Sauvignon Violet, Sauvignon Rouge, Sauvignon Rose.

Разпространение на Совиньон блан

Несъмнено Совиньон блан е най-разпространен във Франция, където насажданията с този вид доближават до 12 000 хектара. Основната му област на разпространяване е междинното течение на река Лоара. Именно там се намират лозята, които дават най-чистите и свежи гроздове Совиньон блан. Друга забележителна област на разпространяване във Франция е Бордо, където Совиньон блан участва най-много като купаж с мускадел и семийон във всички бели виновност и доста рядко се среща независимо.

 Совиньон блан

Извън границите на река Лоара най-впечатляващият Свиньон блан се намира в Нова Зеландия. Стилът на правене на сорта в Нова Зеландия с времето е станал пример за всички производители от Новия свят, което подсигурява на островната страна извънредно устойчиво място в международния винен хайлайф. Новозеландските виновност Совиньон блан са ароматни, съсредоточени и плодови.

В Калифорния този вид е прочут като Blanc Fume и е четвърти по известност винен вид, заемащ повърхност към 7500 хектара. Калифорнийските виновност от този вид са чисти и приятни, като даже тези, които попадат в по-ниската ценова класа са отличен образец за типичния Совиньон блан.

В Италия лозята със Совиньон блан се намират в северната част на страната. Климатът на региона разрешава постигането на чудесни резултати.

В Южна Африка най-хубавото Совиньон блан идва от по-студените крайбрежни региони на страната. В Чили и Аржентина могат да се похвалят с доста добър триумф в износа на тези виновност, макар че там съществуват големи компликации при развъждане и обработване на сорта.

В България Совиньон блан се засажда в лимитирани региони в Разградско, Бургаско, региона на Търговище и други. Освен в гореспоменатите страни, сортът участва и в Румъния, Сърбия, Македония, Словения, Австрия, Канада, Мексико, Австралия, Словакия, Испания и други.

В Калифорния придобива по-сериозна известност, когато един от най-големите винопроизводители в Съединени американски щати Робърт Мондави го показва на пазара, мощно повлиян от дъбов съд, под наименованието Фуме Блан. Интересно е, че през днешния ден на американския пазара виновността са идващите най-консумирани след любимеца при белите сортове Шардоне.

Характеристики на Совиньон блан

Вината Совиньон блан се характеризират със сочност и кристална непорочност. Основната им характерност е незабавно различим, писклив, пресен, тънък и извънредно съразмерен усет. Характерът на тези виновност доста зависи от годината на реколтата и самите умения на производителя, в сравнение с от региона. За най-характерни нотки в прелестния мирис на виновността, създадени от Совиньон блан, се одобряват уханието на тропически плодове, сено и цариградско грозде.

Поднасяне на Совиньон блан

 Бяло вино

Това вино се сервира добре охладено и се употребява още до момента в който е младо. Това значи, че Совиньон блан виновността не са способни да стареят, т.е. не усъвършенстват своите вкусови качества с течение на времето. Виното се прави, с цел да се употребява младо. Колкото по-младо е виното, толкоз е по-добре това за усета му. Освен това, един път отворена, бутилка би трябвало да се изпива до ден-два, тъй като виното е елементарно податливо на оксидация.

Най-добре ще се усетят вкусовите му качества, в случай че е добре охладен – 7-10 градуса. Изключителната прохлада на виното се дължи на високите му киселинни равнища.

Ароматният вид вино би трябвало да се сервира с храни, които няма да понижат качествата му, а тъкмо противоположното – ще подчертаят усета и аромата му.

Морските блага чудесно се съчетават със Совиньон блан. Всички типове пушена риба си отиват с това изискано вино. Нежни зеленчуци, изключително артишок или аспержи в лек сос, поднесени със Совиньон блан се трансформират в същински празник за сетивата.

Може да се заключи, че виното се комбинира чудесно със всевъзможни типове морски блага, раци, риба, супи от морски блага, печени патладжани, фондю, пушени сирена, всякаква пикантна азиатска храна. Всички зелени листни зеленчуци (в лазаня, суфле, салати) също си отиват с това бяло вино.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР