Социалното министерство пусна спешно за обществено обсъждане проектопостановление, с което

...
Социалното министерство пусна спешно за обществено обсъждане проектопостановление, с което
Коментари Харесай

Започва спешно усвояване на евросредства чрез ваучери за обучение на стотици хиляди хора

Социалното министерство пусна незабавно за публично разискване проектопостановление, с което да се дефинира редът за даване на ваучери за образование на безработни или заети, които да покачат квалификацията и уменията си. Срокът за разискване е 16 март, а раздаването на парите за навестяване на квалификационни курсове би трябвало да стартира не по-късно от 1 април.

 Безработните се топят двуцифрено Безработните се топят двуцифрено
Предвид забавянето в утвърждението на Националния проект за възобновяване и резистентност, плануваните образования (базови и междинни цифрови умения) следва да започват в незабавен порядък, се споделя в претекстовете към проектопостановлението.

Ваучерите за образование ще се заплащат с пари от програмата " Развитие на човешките запаси " 2021 - 2027 година (ПРЧР), Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) и Фонда за обективен преход. По програмата за човешки запаси са планувани 395 млн. лева за образованието на 161 000 неактивни, безработни и заети. По проекта за възобновяване са декларирани 292 млн. лева до 2026 година за 500 000 души.
Хората, които дават отговор на критериите за допустимост, ще подават заявление за даване на ваучер за образование посредством електронна платформа на Агенция по заетостта. Обученията ще бъдат за базово, приблизително, напреднало и високоспециализирано равнище.

 Делът на многодетните майки е минимален в София, а с едно дете е максимален в Габрово Делът на многодетните майки е минимален в София, а с едно дете е максимален в Габрово

Ваучерът ще е дигитален и ще се наблюдава по-лесно, се споделя в документа.

Стойността на ваучерите зависи от типа и продължителността на образованията и характера им - дали са по специалност или за придобиване на умения. В плана са избрани съответни стойности, които варират от 70 лева - за образование по езикова просветеност в продължение на 16 часа, до близо 2 хиляди лева за придобиване на професионални компетентности по разнообразни специалности в продължение на 960 часа. Включено е чуждоезиково образование, цифрова подготвеност, предприемаческа подготвеност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР