Социалното министерство отпуска кредити между 5000 и 50000 лева за

...
Социалното министерство отпуска кредити между 5000 и 50000 лева за
Коментари Харесай

Социалното министерство отпуска кредити на безработни за нов бизнес

Социалното министерство отпуска заеми сред 5000 и 50000 лв. за пускане на личен бизнес на безработни, лица до 29 години или обществени предприятия към неправителствени организации, заяви по време на информативен ден на министерството отрасловият заместник-министър Зорница Русинова , съобщи БГНЕС.

Срокът на заема е за 10 години. Първите две от тях могат да бъдат гратисен интервал за погасяване на главницата. „ Предприели сме тези стъпки, тъй като огромна част от микропредприятията доста мъчно има достъп до кредитен запас, банките мъчно им отпускат заеми “, изясни заместник-министърът. През предходната година е стартирала сходна самодейност, определени са две финансови институции, които са раздали 44 заема на стойност 700 000 лв.. Средствата се отпускат както за начален оборотен капитал, заплати или за образование на нови чиновници.

„ Целта ни е да подкрепим предприемчиви хора като за нас предпочитани групи са безработните, хора с увреждания или тези до 29 години. Считаме, че в обитаеми места, където няма работодатели, степента на безработица е висока, това ще е добър механизъм младежите да останат и да развиват личен бизнес “, изясни Русинова. Тя още добави, че от тази година претендентите ще имат още по-улеснени условия спрямо предходната година. Едно от подобренията е, че няма да се изисква обстоен бизнес проект. Освен това общественото министерство ще дава 90% от средствата, а останалите 10% - кредитните институции. Лихвата, отпусната от МТСП е 0% и относително ниска от кредитните институции. При в този момент настоящите механизми тя е сред 2,8-3% “, изясни Зорница Русинова.

От МТСП регистрират и че едно микропредприятие доста мъчно може да си отдели запас за консултантски услуги или за обособен човек, който непрестанно да следи за промените в правното и общественото законодателство. Затова, министерството от септември ще отпуска на утвърдените претенденти „ виртуални ваучери “ до 5000 лв., с които в границите на една година консултантски компании ще поучават новостартиралите бизнесмени.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР