Социалният министър Георги Гьоков изненадващо се появи в Народното събрание

...
Социалният министър Георги Гьоков изненадващо се появи в Народното събрание
Коментари Харесай

Гьоков спешно в НС: Коалицията увеличава инвалидните пенсии след протеста на майките |

Социалният министър Георги Гьоков изненадващо се появи в Народното събрание за незабавна съдружна среща.

Той бе поканен от " Продължаваме промяната ", " ИТН ", Българска социалистическа партия и " Демократична България ", с цел да решат какво да вършат с пенсиите за неработоспособност. Извънредната намира се състоя час след края на митинга на майките от " Системата ни убива ".

По-рано през днешния ден представители на инициативата направиха опит да влязат в постройката на Народното събрание и желаеха повече средства за персонална помощ, както и по-високи инвалидни пенсии.

Георги Гьоков заяви, че е реализирано единодушие за нарастване на инвалидната пенсия. Това ще се случи с смяна в последния миг на Закона за годишния бюджет на Държавно публично обезпечаване, който ще бъде гласуван на второ четене по-късно през днешния ден.

Според измененията пенсиите за неработоспособност, които се пресмятат на база на обществената пенсия за напреднала възраст, се променят както следва:

За хора с трудова нетрудоспособност 100% с непозната помощ - 160% от обществената пенсия (досега се очакваше размерът ѝ да бъде от 135%).

За хора с трудова нетрудоспособност сред 91-100% - 140% от обществената пенсия (досега 125%).

За хора с трудова нетрудоспособност сред 71-90% - 130% от обществената пенсия (досега 125%).

Очаква се нарастването да влезе в действие с Държавния бюджет за 2022 година - от 1 април.

Според обществения министър Георги Гьоков средствата са налични в проектобюджета. Той не посочи какъв брой ще коства на страната това нарастване.

По думите на обществения министър за повече пари за персоналните асистенти ще е нужна цялостна промяна, започвайки с смяна в механизмите на ТЕЛК. Правителството възнамерява да се прави оценка работоспособността, а не неработоспособността, както е в този момент. 

" Сега подкрепяме доста хора с дребни суми (...). С измененията ще подкрепяме самостоятелните потребности ", заяви той и изясни, че този метод е по-справедлив.

Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Любомир Каримански заяви, че от идната седмица стартират диалозите за проблемите в обществената сфера. Ще се работи и интензивно по Закона за хората с увреждания и по Закона за персоналната помощ.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР