Социалният министър Деница Сачева ще предложи т. нар. коефициент на

...
Социалният министър Деница Сачева ще предложи т. нар. коефициент на
Коментари Харесай

Сачева обеща по-малко орязване на държавните пенсии за новите пенсионери

Социалният министър Деница Сачева ще предложи така наречен " коефициент на редукция " или понижението на пенсията от Национален осигурителен институт с към 20% за новите пенсионери след 2021 година да бъде по-малко, с цел да не бъдат ощетени. Това стана ясно при визитата на Сачева в Банско, където тя се срещна със чиновници в обществените институции и представители на неправителствени организации.

Министър Сачева съобщи, че не е последовател на непрекъснатото отсрочване на периодите за прекачване на обществените осигуровки от частните фондове към Национален осигурителен институт, само че и че ще направи всичко допустимо несправедливото ощетяване да бъде избегнато.

Сега настоящият закон планува родените след 1960 година, които се обезпечават и в частен пенсионен фонд за втора пенсия, да взимат по-ниска пенсия от Национален осигурителен институт. Държавната пенсия на всеки, обезпечен в частен фонд, се понижава с към 20%. Този коефициент е заложен при старта на втория дирек през 2002 година. Целта е да се отрази обстоятелството, че родените преди 1960 година вършат по-голяма вноска за пенсия в Национален осигурителен институт. Сега родените след 1960 година внасят в държавното публично обезпечаване (ДОО) 14.8% и 5% в частен фонд, а родените преди този момент - 19.8% единствено в ДОО.

Според специалисти обаче е незаслужено държавните пенсии на хората да се режат автоматизирано с 20%, защото би трябвало да се регистрира точното време на обезпечаване в частен фонд. Автоматичното орязване да вземем за пример би ощетило дамите за времето на майчинството или пък безработните за времето, в което не са се осигурявали в частен фонд.

Сачева даде обещание в понеделник " да отпадне намаляването на коефициента на редукция за времето, в което вие не сте се осигурявали в универсални пенсионни фондове “.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР