Социалните партньори не постигнаха единодушие по бюджета на Здравната каса

...
Социалните партньори не постигнаха единодушие по бюджета на Здравната каса
Коментари Харесай

Тристранният съвет прие Бюджета на НЗОК за 2024 г


Социалните сътрудници не реализираха единогласие по бюджета на Здравната каса за следващата година. Основните забележки към текстовете са, че с тях не се вършат промени в системата.

Единствено от АИКБ се въздържаха от поддръжка на Бюджета, тъй като съгласно Асоциацията на индустриалния капитал в България няма съответни промени, с които да се развие здравноосигурителната система. КТ " Подкрепа " и КНСБ поддържаха заложената рамка.

В проектобюджета са заложени общо 8 163 353 100 лева от доходи и прехвърляния. Увеличението в средствата за НЗОК за идната година по отношение на тази е с 1 136 139 500 лева

В Бюджета е написано увлечението на минималната работна заплата на 933 лв. от 1 януари 2024 година.

Най-много средства са планувани за лечебните заведения - към 3,5 милиарда лв.. За общопрактикуващите лекари са планувани 560 млн. лв., за профилираната извънболнична помощ 562 млн. лв., за медикаменти, медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели са планувани над 2,1 милиарда лв..

Министърът на опазването на здравето Христо Хинков дефинира бюджета като " уравновесен ", и съобщи, че той " основава постоянна финансова рамка за изцяло действие на системата ".

Заместник-министърът на финансите Георги Клисурски уточни, че са заложени повече средства за осъществяването на профилактични прегледи. Целта е увеличението на броя хора, извършващи профилактични прегледи.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР