Социалните мрежи завряха от възмущение. Билетите за постановката на Малкович

...
Социалните мрежи завряха от възмущение. Билетите за постановката на Малкович
Коментари Харесай

Социалните мрежи завряха: Малкович за 400 лева у нас? Евтинко е даже, та ние от години гледаме 240 бездарни актьори с доста по-солени хонорари

Социалните мрежи завряха от отвращение. Билетите за постановката на Малкович коствали 400 лв.. Какъв потрес! А в действителност даже са евтини, в случай че вземем поради обстоятелството, че ние от години гледаме едно супер бездарно зрелище на трупата на Народното събрание - 240 артиста, които ни костват доста повече от 400 лв. на зрелище.

И въпреки всичко, в случай че се върнем към Малкович, би трябвало да кажем, че цените в действителност са забавни. Ако вземем под внимание приходите на българина. Разбира се, би трябвало да признаем, че в случай че приемем концепцията театърът да бъде елитарно изкуство, тогава тези билети са даже евтинки. Предвид обстоятелството, че у нас има повече ферарита, в сравнение с в Монако...

Забравяме фразите от вида, че " гроздето е кисело за този, който не може да го стигне ", " за всеки трен си има пасажери " и " предлагането зависи от търсенето ". Народна мъдрост са си, само че ние въпреки всичко желаеме да сме надскочили малко епохата на Бай Ганьо. Не споделям, че сме го постигнали, само че ни се желае. Поне мъничко. Иска ни се хората да се интересуват повече от спектакъл, нобелова премия за литература, а не от последните интервенции на българското Барби или от устните на фолкфуриите. Иска ни се някои институции, какъвто несъмнено е Народният спектакъл " Иван Вазов ", да възпитават, да срещат, да показват едно качествено, налично изкуство, до което да могат да се допрян всички с усет към него.

И внезапно на родния хоризонт се появява едно ново зрелище. С огромния Джон Малкович. А малко откакто театърът разгласи цените на билетите, обществените мрежи бяха подпалени от мнения.



Защото цените в действителност са любопитно нереални по отношение на родните действителности. Билетите за спектакъла " В самотата на памуковите полета " от Бернар-Мари Колтес на режисьора Тимофей Кулябин стартират от 50 лв. и стигат до колосалните 400 лв..

" Билетите за Малкович в Народния са по 400лв, за Йончева във филхармонията- по 260. Не давам нито стотинка нито за едното, нито за другото, даже под опасността, че това ще са последните спектакли в живота ми.
И не ми казвайте, че цените по света са такива. Да вървят снобите, които се тъпкаха в операта за Баришников и бяха разочаровани, че не е танцувал... ", написа Дарина Такова.

Добре, очевидно трудът на хората - артистите, би трябвало да бъде обезщетен. Обаче една информация демонстрира, че билетите за същото костват сред 5 и 55 евро! Как да го тълкуваме в този момент този факт? Със сигурност не сме по-богати от гърците.

Нито от германците. Защото, както написа Росен Димитров, " в бедна Германия билетите за прелестни световноизвестни спектакли се движат от 60 до 130 евро съгласно мястото ".

" Аз Соня Йончева съм я гледала тъкмо 5 пъти в Metropolitan opera, NY с цена на билетите сред $45-$70 ", споделя Гергана Тодорова.

Ееее, да, но в Metropolitan opera, не в Народен спектакъл " Иван Вазов ", нали...

Пък и едно българско семейство, чийто бюджет е приблизително към 1600-2000 лв., надали ще се интересува от изкуство. Първо ще би трябвало да си заплати тока, парното, картите за градския превоз, обувките на децата, храната, купончетата за учебния стол, налога... Възпитание, просвета, " национален " спектакъл? Че то по-голям спектакъл от живота има ли?

Не знам докога ще не престават да ни тупат. Отдавна са ни скъсали и джобовете, и търпението, и душите. Но ние сме някак даровито търпеливи. И продължаваме. Дано някой ден да ги стигнем. Онези, от " естествените " страни.
 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР