Социалните мрежи и десетки интернет - платформи, специално изградени през

...
Социалните мрежи и десетки интернет - платформи, специално изградени през
Коментари Харесай

Със скоростта на светлината у нас осигуряват подслон на семейства, бягащи от войната

Социалните мрежи и десетки интернет - платформи, особено построени през последните дни за помощ на украински бежанци у нас, обезпечават заслон за бягащите майки с деца и цели фамилии от Украйна. Примерите са стотици и провокират почит!

Виталий Иванов търси жилище за дами с общо пет деца. Притеснен е доста, няма родственици на никое място.  Търси жилище за тях в Молдова, Румъния, или България.

" Утре адресирам дамите си с 5 деца, това е доста притеснително! Там нямаме родственици! Искаме да наемем апартамент! Кажете какви са опциите по райони, който към този момент е там - Молдова, Румъния и България. Предварително съм признателен! "

" Добро утро! От Украйна съм, през днешния ден отивам за България с кола с малко дете, може ли да преспивам някъде? Детето е на 5 години. Днес ще напусна Румъния. “

Десетки откликват на тези молби - от Пловдив, Варна, Шумен, Поморие, Котел, Пазарджик и още под дърво и камък. Предлагат се къщи, жилища, стаи....Хората дават и телефоните си за връзка. След това излиза наяве, че въпросът е организиран, преди фамилиите да са пристигнали.

Ксюша Круглова моли: " Здравейте. Някой взима ли хората от граница Порубное-Сирет?(Румъния). Една майка с бебенце на 3 месеца към този момент 3 дни не може да излезе от там. Молим за помощ!!!! “

Олена Димитрова също търси: " ърся подобаващ апартамент за настаняване на две майки с 4 деца в Добрич. Трябва да са на едно място, семейство са ".

И още: " Здравейте, през днешния ден отиваме във Варна с бебе на 7 месеца. Aко някой може да помогне с настаняването, апелирам помогнете! “

И още доста, доста такива молби от бягащите от войната украинци, множеството с дребни деца.

" Българите не желаят пари за жилища на украйнски бежанци. Помагат кой с каквото може безусловно безплатно! Идвайте! "

Това е най-често отговорът от България. " Българите не желаеме пари за наем от украйнските бежанци “, написа Биба Стефанова, а Андрей Кремер дава отговор: " Знам. Вие сте прелестни! “

" Отправляйте в Болгарию, здесь доста людей предлагают свое жилье бесплатно. Болгарские автобусы  вървят с румынских границ до Болгарии. “, удостоверява истината украинка,, която към този момент е тук.

Марина Славова има условия за настаняване на фамилии с деца за към 100 индивида за град Ловеч. Може да помогне и с учебни заведения, детски градини, здравно обслужване. Всичко е обезпечено. Подслон, работа, храна.

" Ако има нуждаещи, свържете се с мен! “, приканва тя.

Някъде към този момент се провеждат и дневни центрове за децата на идващите бежанци. Марина Славова написа: " Те са в огромен потрес и биха имали потребност да бъдат в някаква среда от връстници, в която да се занимават с разнообразни образователни и креативен действия, вместо да седят у дома по през целия ден. Надявам се МОН скоро да реагира с съответна процедура по банкет в учебни заведения и детски градини, само че до момента в който това се случи, би било потребно, в случай че успеем да организираме нещо за тези деца. Не на последно място - това би улеснило и техните родители, които сега се пробват да стартират живота си на ново. Затова незабавно се нуждаем от всякакви доброволци - рускоговорящи(!) преподаватели, педагози, психолози, актьори, художници, музиканти, които биха имали време, предпочитание и опция да се занимават по няколко часа дневно с децата. Имаме няколко вероятни местоположения. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР