Социалната сатира Триъгълник на тъгата на Рубен Йостлунд спечели Златна

...
Социалната сатира Триъгълник на тъгата на Рубен Йостлунд спечели Златна
Коментари Харесай

Триъгълникът на тъгата грабна Златна палма в Кан

Социалната ирония " Триъгълник на тъгата " на Рубен Йостлунд завоюва " Златна палма " на 75-ото издание на кинофестивала в Кан. Така шведският режисьор победи с една от най-престижните награди в киното за повторно, оповестиха Асошиейтед прес и Агенция Франс Прес.

Йостлунд, чийто филм " Квадратът " получи " Златна палма " през 2017 година, съумя да реализира редкия триумф да бъде почетен с най-високото отличие в Кан за следващия си филм. В " Триъгълник на тъгата ", в който Уди Харелсън е болшевик капитан на яхта и кулминационната сцена е с неудържимо повръщане, извежда сатирата до нови висоти.

" Искахме след прожекцията хората да излизат дружно и да има защо да си приказват ", сподели Йостлунд. " Всички сме съгласни, че неповторимото при киното е, че го гледаме дружно. Затова би трябвало да си запазим нещо, за което да приказваме, само че би трябвало и да се забавляваме и да се развличаме ".

Наградите бяха избрани от деветчленно жури под управлението на френския артист Венсан Лендон и оповестени на заключителната гала на фестивала в кино " Гран Люмиер ", предава Българска телеграфна агенция.

Голямата премия, изборът на журито, си поделиха " Близост " на белгийския режисьор Лукас Донт и " Звезди по пладне " на легендата на френското кино Клер Дени.

Призът за постановка бе присъден на южнокорееца Пак Чан-ук за " Решение за овакантяване ".

За най-хубав артист бе отличена звездата от Република Корея Сон Кан-хо за осъществяването му в продукцията " Посредник " на японския режисьор Хирокадзу Корееда.

" Искам да благодаря на всички, които ценят корейското кино ", сподели Сон, който взе участие и в отличения със " Златна палма " преди три години " Паразит " на Пон Джун-хо.

Наградата за най-хубава актриса отиде при Зар Амир Ебрахими за ролята й на журналистка в " Свещеният паяк " на Али Абаси. Снимките на кино лентата не били позволени в Иран и по тази причина е сниман в Йордания. Филмът демонстрира " всичко, което е невероятно да се покаже в Иран ", сподели актрисата при приемането на премията.

Наградата на журито бе поделена сред историята за другарството " Осемте планини " на Шарлот Вандермеерш и Феликс ван Грьонинген и " Европейска общност " на полския режисьор Йежи Сколимовски за пътешествието на магаре из модерна Европа.

" Искам да благодаря на моите магарета ", сподели Сколимовски и назова по имена шестте животни, снимани в продукцията.

Журито връчи специфична премия за 75-ото издание на кинофестивала в Кан на белгийските режисьори, братятата Жан-Пиер и Люк Дарден, двукратни носители на " Златна палма " и постоянни участници във фестивала, за имигрантската им драма " Тори и Локита ".

Шведско-египетският режисьор Тарик Салех бе почетен с премията за най-хубав сюжет за трилъра " Момче от Рая ".

За най-хубав дебютен филм бяха отличени Джина Габъл и Райли Киоу за " Военно пони ".

Заключителната гала в събота вечер постави завършек на изданието на кинофестивала в Кан, което се опита да възвърне цялостния искра на обичайното зрелищно киносъбитие във Франция. През 2020 година кинофестивалът не се организира поради пандемията, а предходната година се организира с голям брой ограничавания. Тазгодишният фестивал пък се организира на фона на войната в Украйна, провокира митинги на аления килим и разговор за смисъла на киното по време на война.

Миналата година с огромната премия на кинофестивала в Кан бе отличен хорър трилърът " Титан " и режисьорката му Жулия Дюкурно влезе в историята като едвам втората жена, отличена със " Златна палма " за най-хубав филм.

През 2019 година " Паразит " на южнокорееца Пон Джун-хо победи първо в Кан, преди да повтори триумфа си на церемонията на премиите " Оскар ".

Тази година най-впечатляващите холивудски продукции - " Елвис ", " Топ Гън:Маверик " и " Три хиляди години блян ", бяха показани отвън конкурсната стратегия в Кан.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР