Социалната мрежа X (бивш Twitter) добави петсекундно забавяне, когато потребителите

...
Социалната мрежа X (бивш Twitter) добави петсекундно забавяне, когато потребителите
Коментари Харесай

X пречи на потребителите да посещават сайтове, които не са харесвани от Мъск

Социалната мрежа X (бивш Twitter) добави петсекундно закъснение, когато потребителите минават от нейните страници към уеб страници на конкурентни обществени мрежи и новинарски издания, които не са били харесвани от притежателя ѝ Илон Мъск  Илон Мъск Ѝлон Рийв Мъск (на британски: Elon Reeve Musk, /ˈiːlɒn ˈmʌsk/) е канадско-американски инженер, откривател,. По-късно ограничаващите ограничения бяха отчасти анулирани, заяви в. " Вашингтон пост ".

Петсекундното закъснение се появяваше при опит да се премине от X към уеб страниците на осведомителните запаси Ройтерс и Ню Йорк Таймс, както и на обществените мрежи Фейсбук, Instagram, Bluesky и Substack - всички те в разнообразни моменти бяха обект на насмешки или нападки от Мъск. Нямаше формален коментар от администрацията на X, само че откакто направи случая обществено притежание, платформата върна измененията в някои запаси, като още веднъж понижи забавянето до нула.

Не е ясно дали рестриктивните мерки са били отстранени за всички уеб сайтове или единствено за някои от тях. Забавянето е било въведено посредством услугата за редуциране на вътрешни връзки на t.co, която се употребява при всяко прекосяване от X към външни запаси. Първоначално услугата е била предопределена единствено за следене на такива преходи, само че в този момент се употребява за ограничение, като лишава от част от трафика и рекламните доходи на запаси, които не се харесват на Мъск.

Известно е също, че преходите към Washington Post и Fox News, както и към платформите Mastodon и YouTube, не са били наранени. Интернет фирмите влагат милиони долари, с цел да се уверят, че уеб страниците им се отварят допустимо най-бързо, защото даже дребни забавяния могат да доведат до спад в трафика: потребителите бързо губят самообладание и напущат, отивайки в други уеб сайтове. Още през 2016 година.

Гугъл организира изследване и откри, че 53% от потребителите биха затворили даден уебсайт, в случай че зареждането му лишава повече от три секунди. Източник съобщи пред New York Times, че трафикът от X е понижен фрапантно след въвеждането на забавянето. По непотвърдени данни ограничаващите ограничения са станали известни на 4 август - тогава Мъск излязъл с гневна дрънканица против " Ню Йорк Таймс ", като нарекъл изданието " апологет на расовия геноцид " и призовал клиентите да се отпишат от вестника. През април той лиши акаунта на изданието в Twitter от значката за меродавност, което го направи неразграничим от подправените сметки, написа dir.bg.

Ограниченията засегнаха връзките с Фейсбук, Instagram и новата услуга за микроблогинг Threads, благосъстоятелност на Meta, с чийто началник Марк Зукърбърг Мъск също е в несъгласие. И най-после, трафикът беше стеснен към Bluesky, новата обществена мрежа на създателя на Twitter Джак Дорси, който подлага на критика Мъск.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР