Социалистите ще сигнализират прокуратурата с искане да направи проверка в

...
Социалистите ще сигнализират прокуратурата с искане да направи проверка в
Коментари Харесай

БСП праща сигнал за източване на здравната каса

Социалистите ще алармират прокуратурата с искане да направи инспекция в Министерство на здравеопазването по отношение на изказванията на шефа на НЗОК доктор Дечо Дечев за източване на здравната каса. Това сподели на конференция в централата на Българска социалистическа партия заместник-председателят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Драгомир Стойнев. Сигналът ще бъде импортиран още през днешния ден, посочи той.

Драгомир Стойнев уточни, че от Българска социалистическа партия считат, че е налице проведена, координирана, осъществявана с административни подкрепи кражба от здравните вноски на българските пациенти. Той разяснява, че изявлението на шефа на НЗОК доктор Дечо Дечев, обещано в събота, е било извънредно значимо, защото на процедура повдига завесата за това по какъв начин се ръководи здравната ни система.

Стойнев сподели, че от изявлението е станало ясно, по какъв начин касата заплаща за услуги и действия, които са в пъти по-малък размер или въобще не са осъществени или по какъв начин едно лекарство в държавна болница се заплаща на една цена, а в частната болница - на седем пъти по-висока.

Стойнев напомни и за вота на съмнение в бранш опазване на здравето, импортиран от левицата през 2018 година и посочи алтернативата, препоръчана от левицата - лечебните заведения да не са търговски сдружения.

" Всичко това става с помощта на лобистките текстове, прокарани от ПГ на ГЕРБ. Многократно сме споделили, че пари в страната имаше, стига да не се краде ", уточни Стойнев. Той дефинира държавното управление на ГЕРБ като " държавно управление на източването " и засяга източването на язовири и това на НЗОК. По думите му няма система в страната, която да действа обикновено.

" Дали ще има оставка на следващия министър, зависи какъв брой са правилни тези изказвания, само че е реалност, че българското опазване на здравето в последните 10 години се срина ", сподели той.

Проф. Георги Михайлов, член на здравната комисия в Народното събрание, разяснява, че промените, които са се обещавали в областта на опазването на здравето, свързани с модела на ръководство и финансиране, електронната здравна система, централизираните търгове за продажба на лекарства, контролът върху реекспорта, не са изпълнени. В целия свят лечебните заведения не са търговски сдружения - това е абсурд за България, изясни Михайлов. По думите му по този начин у нас се основава опция със средства от облагата на въпросните търговски сдружения да се развиват други бизнеси. " Това са на процедура изказванията на доктор Дечев и това основава сериозен дебаланс в българското опазване на здравето ", посочи проф. Михайлов.

Народният представител Десислав Тасков разяснява, че общественият статус дефинира достъпа на българина до здраве.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР