Социалдемократите спечелиха с, както впрочем предричаха по-голямата част от социологическите

...
Социалдемократите спечелиха с, както впрочем предричаха по-голямата част от социологическите
Коментари Харесай

Наследникът на Меркел: Как Олаф Шолтц спечели изборите в Германия

Социалдемократите завоюваха с, както прочее предричаха по-голямата част от социологическите изследвания в Германия. С дребна разлика ХДС претърпя голям неуспех. След отдръпването на Ангела Меркел групировката, която години наред бе на гребена на политическата вълна в страната, съобщи властта в ръцете на левицата.

Решението на Меркел да се отдръпна от политическата сцена след 16 години на власт на процедура сложи гласовете на милиони гласоподаватели “на тезгяха”. Олаф Шолц прибра доста огромна част от тях на изборите в неделя. Грабна ги с две ръце и завоюва.

От самото начало на акцията претендентът на социалдемократите за идващия канцлер на Германия насочи вниманието си към тези германци, които подкрепяха Меркел на изборите през последните години, само че не имаха вяра в самата й партия - ХДС. Този метод се оказа много печеливш - единствено допреди няколко месеца социалдемократите държаха към 15% от доверието на гласоподавателите, а в неделя реализираха голяма победа - с 25.7%. Същевременно пък ХДС регистрираха най-лошите изборни резултати в миналото.

За пръв път в следвоенната история на Германия настоящ канцлер не се кандидатира за преизбиране. Смяташе се, че отдръпването на Меркел от борбата значи едно - гласоподавателите ще търсят най-достойният кандидат за личните й обувки. Независимо от партийната му принадлежност. Това се оказа губещо за ХДС, Лашет и много печелившо за Шолц.

Кой ще ръководи Германия ще стане ясно след съдружните договаряния през идните седмици и месеци. Те обаче ще се водят от социалдемократите, които скапаха проклятието, тегнещо над групировката през последните години.

По време на предизборната акция социалдемократите заложиха напълно на Олаф Шолц. Лицето му бе по всички плакати и като че ли нямаше никакво значение, че финансовият министър на Германия е забъркан в много пиперливи кавги. Самият той бе определян от някои медийни издания като “тефлонов кандидат”. През последните няколко години стана ясно, че министерството на Шолц си е затваряло очите пред една от най-големите финансови измами в страната за последното десетилетие. Освен това се твърди, че негови подчинени са пращали прокурори по следите на публицисти от Financial Times, дръзнали да проверяват таман този проблем. Освен това малко преди самите избори Шолц бе свикан пред парламентарна комисия, с цел да отговори на обвиняванията, че звено на подопечното му министерство, което дава отговор за следствието на пране на пари, на процедура е попречило немското правораздаване като не е предало доказателства за сходни прегрешения на прокуратурата. Изслушването в Народното събрание бе провокирано от невиждан рейд на министерството на Шолц от полицията.

Пътят на Шолц към върховете на немската политика не минава безпрепятствено. Той дълги години е недолюбван в личната си групировка. През 2019 година претърпява в действителност унизителна загуба в борбата за управлението на социалдемократите. Вътрешната съпротива е безмилостна и гледа много съмнително на Шолц. И макар скептицизма вътре в партията, Шолц въпреки всичко бе посочен като претендентът на социалдемократите за идващия канцлер на Германия. Малцина се надяваха, че той в действителност ще успее да обърне резултатите - някои даже твърдяха, че той ще бъде идеалният жертвен агнец, в случай че социалдемократите изгубят.

Но се оказа много интелигентен ход. Самият Шолц съвсем не стъпи изкривено, за разлика от съперника си в лицето на Армин Лашет. По време на опустошителните наводнения в Германия той бе сниман да се смее по време на аудиенция на един от тежко потърпевшите райно.и Тогава имаше бурна социална реакция, а рейтингът на Лашет потегли стремително надолу.

Шолц обаче се появи като умел политик. Проведе и безпроблемна акция, която стъпи върху елементарни обещания - висока минимална заплата, постоянни пенсии, по-достъпни жилища, зелена стопанска система.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР