Сондата Джуно на НАСА прелетя максимално близо до планетата Юпитер

...
Сондата Джуно на НАСА прелетя максимално близо до планетата Юпитер
Коментари Харесай

Сондата Джуно мина на 4200 км от Юпитер

Сондата Джуно на НАСА прелетя оптимално покрай планетата Юпитер – най-голямата от слънчевата система, чиито секрети сондата се пробва да разгадае.

Това е най-близкото прехвръкване до Юпитер от цялата задача на Джуно, която би трябвало да остане двайсетина месеца към планетата, посочи НАСА в уеб страницата си.

Джуно, която се намира в орбита към Юпитер от 4 юли тази година, мина на 27 август 2016 в 12.51 часа по Гринуич на 4200 километра от внушителната облачна маса на гигантската планета.

Сондата тежи 3,6 тона и се придвижва със скорост от 208 000 километра в час. Днешното прехвръкване е първото, по време на което тя задейства осемте си научни инструмента за проучване на Юпитер. До края на задачата й остава да бъдат задействани още 35.

Мисията на Джуно коства 1,1 милиарда $. Тя беше изстреляна от Кейп Канаверал на 5 август 2011 година, с цел да откри дали Юпитер има солидно ядро. Учените са на мнение, че Юпитер е била първата планета от слънчевата система, само че не знаят по какъв начин се е оформила. (БТА)

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР