Сомалийските пирати, които отвлякоха плаващия под малтийски флаг български кораб

...
Сомалийските пирати, които отвлякоха плаващия под малтийски флаг български кораб
Коментари Харесай

Сомалийските пирати подкараха кораба Руен. Вероятно са го използвали за удар по друг плавателен съд

Сомалийските пирати, които отвлякоха плаващия под малтийски байрак български транспортен съд " Руен “ през декември, евентуално са го употребявали при офанзива против различен товарен кораб преди дни, оповестиха Европейските военноморски сили, които организират интервенция против тях.

Сомалийските пирати провокираха безпорядък във значими световни водни пътища за десетилетие до 2018 година , а в края на предходната година възобновиха офанзивите си. Ако информацията за " Руен “ бъде доказана, офанзивата от похитен транспортен съд ще означи връщане към тактика, употребена, когато пиратите бяха в своя пик, разяснява Ройтерс.

Това се случва, откакто при започване на февруари министърът на превоза Георги Гвоздейков заяви, че текат договаряния за освобождението на българските моряци на " Руен ", който в Арабско море край йеменския остров Сокотра . Тогава той сподели, че те са в положително здравословно положение и няма заплаха за тях и изрази вяра " тази сага да завърши и корабът да бъде освободен ".

Откупът за отвлечения екипаж обаче не е заплатен, оповестиха в този момент от английската компания за морска сигурност " Амбри " . Оттам също споделиха, че има " подозрения, че корабът може да бъде употребен за осъществяване на нови офанзиви против търговски плавателни съдове “.

" Визуална информация “ демонстрира, че минимум 12 хипотетични пирати са се качили на борда на кораба " Абдула “ , плаващ под флага на Бангладеш, който е отвлечен във вторник край крайбрежията на Сомалия, съгласно данни от интервенцията на Европейски Съюз за битка с пиратството EUNAVFOR.

" Възможно е произходът на пиратите, участващи в това похищение, да е същият като освен това на " Руен “, се споделя в известието, в което се прецизира, че екипажът на " Абдула “ е в сигурност.

Корабът за насипни товари " Руен " е бил видян да отплава от крайбрежията на Сомалия, оповестиха още от " Амбри ". Плавателният съд, който има черен корпус, алена палуба и жълт комин с алена хоризонтална линия, е бил забелязан да плава в източна посока на 160 морски благи ( 296 км ) югоизточно от град Ейл край крайбрежията на Сомалия в Арабско море. Компанията поучава други кораби в региона да покачат бдителността си.
Ракета удари транспортен съд в Червено море
В същото време английската организация за морски търговски интервенции (UKMTO) заяви, че търговски транспортен съд е бил изумен в четвъртък от ракета в Червено море, където работят, които преди месеци започнаха набези в поддръжка на оповестената от Европейски Съюз и Съединени американски щати за терористична организация Хамас във войната с Израел в Газа.

" Има известни вреди. Екипажът обаче е незасегнат ", се споделя в известието на организацията, която прецизира, че плавателният съд е поел към идващото пристанище по курса си.

Ракетата е блъснала кораба на 76 морски благи (около 140 км) западно от основния пристанищен град на Йемен - Ходейда.

Британската организация заяви и за различен случай станал по-рано във водите на Червено море, на 50 морски благи (близо 100 км) югозападно от Ходейда.

" Две ракети са прелетели над кораба, осведомиха от екипажа. Няма докладвани вреди по плавателния съд ", се споделя в известието.

През ноември хутите плениха. В момента българските управляващи провеждат връщането на похитените, които към този момент са настанени в хотел.

Междувременно Централното командване на американската войска ( СЕНТКОМ ) заяви, че въоръжените сили на Съединени американски щати са унищожили девет противокорабни ракети и два дрона на следената от бунтовниците хути територия.

Армията на Съединени американски щати добави, че те са изстреляли две противокорабни балистични ракети от Йемен по посока на Аденския залив и две ракети към Червено море. Няма данни за потърпевши американски военнослужещи или от екипажи на кораби на съдружни сътрудници в задачата по отбрана на търговски плавателни съдове.

Тя стартира в Червено море под името " Пазител на благоденствието " по предложение на министъра на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин. Европейски Съюз също организира своя интервенция под името " Аспидес " .

В същото време водачът на бунтовниците Абдул Малик ал Хуси , разгласи, че нападенията на групировката му против кораби в района ще се усилят, заяви Ройтерс.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР