Солидният финансов ресурс от стотици милиони левове, които всяка година

...
Солидният финансов ресурс от стотици милиони левове, които всяка година
Коментари Харесай

Как се заобикалят обществени поръчки в здравеопазването |

Солидният финансов запас от стотици милиони левове, които всяка година лечебните заведения за болнична здравна помощ преразпределят към снабдители, основава забележителен корупционен капацитет при публичните поръчки в опазването на здравето.

Това открива разбор на фондация „ Български институт за правни начинания “, сътрудник по плана „ Борба с корупцията в Централна и Източна Европа “.

Болниците - възложители на публични поръчки за над 320 млн. лева

По данни на Агенцията по публичните поръчки (към ноември 2021 г.) лечебните заведения са едни от най-големите възложители на публични поръчки в страната. Над 320 млн. лева е общата стойност на предоставените от лечебни заведения публични поръчки за 2021 година Те се конкурират с огромни държавни ведомства като министерствата на финансите, защитата и здравеопазването; общини като Бургас, Стара Загора, Велико Търново и Русе; БДЖ, Софийския университет, Българска народна банка, “Мини Марица Изток “ и други.

17 от държавните и общински лечебни заведения за болнична помощ попадат в топ 100 на възложителите с най-голяма обща стойност на подписаните контракти. Най-напред, на 20-то място е УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “, която през миналата година е упълномощила публични поръчки на стойност 56 413 060,66 лева  На 32-ро място е Университетска профилирана болница за интензивно лекуване по онкология с поръчки за 36 795 269,49 лева На 41-ва позиция е Многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Свети Панталеймон “ – Ямбол 22 693 707,77, следвана от Александровска болница с 21 613 924,80 лева

Авторите на проучването показват, че проблематичните практики са в заобикалянето на Закона за публичните поръчки и използването на дикриминационни условия и отнасяне в границите на публичната поръчка, както и залагане на нагласени условия в публичните поръчки за фаворизиране на избран претендент.

Храна за първа линия или по какъв начин се заобикаля социална поръчка в Александровска болница

Случаят с доставката на храна за медиците на първа линия в Александровска болница беше предмет на следствието на в. „ Капитал “ - “Тъща на първа линия “.

През пролетта на 2020 година болничното заведение е упълномощила кетъринга за изхранване на медицинския личен състав на първа линия в битката с COVID-19 на компания, записана на името на майката на брачната половинка на тогавашния шеф Костадин Ангелов – „ Левски Спринт – Мариана Динекова “. Изборът на “Левски Спринт – Мариана Динекова “ за снабдител е станало без конкурс или търг, а договорът е подписан не непосредствено с болничното заведение, а с фондацията в социална изгода “Направи положително – Александровска “, учредена от болничното заведение и поликлиниката на Александровска и представлявана от проф. Ангелов и заместник-директора на болничното заведение Мария Куманова. Самият контракт е подписан от заместник-директора на болничното заведение. На компанията е плащано с пари от дарения, а не със средства на болничното заведение.

Друг образец за редовно заобикаляне на Закон за обществените поръчки е МБАЛ “Д-р Иван Селимински-Сливен “ АД, където при вътрешен одит на Министерство на здравеопазването е открито, че лечебното заведение е възлагало непосредствено контракти за покупка и сервизна поддръжка на инсталация, строително-монтажни работи и други, макар че цената им е надвишавала избраните в закона прагове, над които следва да се проведат публични поръчки.

Кренвирши „ Бонус “ и наденица “Бони “ – образците за
залагане на дискриминационни условия в поръчките

Проверка на Министерство на здравеопазването открива, че в социална поръчка за доставка на храна за потребностите на СБАЛББ Габрово има условие в техническата спецификация за точната марка на два от питателните артикули (кренвирши “Градус “ и наденица „ Бони “), както и условие участниците да доставят всички номенклатурни единици от една обособена позиция, с което стеснява кръга на участниците и лимитира конкуренцията.

Друг образец за
залагането на дискриминационни условия е Специализираната болница за интензивно лекуване на хематологични болести (СБАЛХЗ). Техническата спецификация на социална поръчка за доставка на здравна инсталация е идентична с техническата спецификация на единствения подал оферта участник “Ай Ви Ди България “ ООД по всички параметри на апарата, установи друга инспекция на здравното министерство. 

Точна марка, само че на порти ( “Дорма “) е упомената и в социална поръчка на УМБАЛ “Света Анна “-София, открива инспекция на Агенцията за държавен и финансов надзор.

Друга дискриминационна процедура, открита при инспекцията в “Александровска “, е слагането на съответни условия към броя на лицата, с които би трябвало да разполага участникът, тяхната подготвеност, брой на колите, машините и други В някои процедури е уточнен даже и броят на кухненските служащи, броят на водачите и т.н. Проверката е осъществена от Министерство на здравеопазването.

При поръчка за доставка на превързочни материали, галенови разтвори и други медицински консумативи в УМБАЛ “Лозенец “ единият от участниците е алармирал в Комисия за защита на конкуренцията, че непозволено е отхвърлен за противоречие на офертата му с условията, под претекст, че предлага лавандулов алкохол в разфасовка 1000 мл вместо 0,800 кг, каквото е било условието. А в действителност при превръщане на мерните единици продуктът дава отговор. 

„ Сладките “ публични поръчки за медикаменти

Изследователите отделят особено внимание на този тип поръчки, той като те могат образуват сред 30% и 50% от разноските на едно лечебно заведение.

Фаворизирането на избран търговец и съответен артикул е най-често прилаганата процедура. Ярък образец е разказан в сигнал от 2019 година до здравното министерство за позволените нарушавания в доставката на медикаменти за отделението по хематология и онкология в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “.

Подателят на сигнала осведоми, че при осъществяване на публичната поръчка са били заложени дискриминационни условия за две интернационалните непатентни наименования, като се фаворизира избран производител/търговец на едро на съответен лекарствен артикул още при одобряването на Техническата спецификация. В допълнение към заложения INN са добавени уточняващи детайли, акцентирайки вида на продукта (биологичен или биоподобен), в резултат на което само компанията производител/вносител на биологичния артикул може получи комерсиалното предимство, защото е монополен собственик на съответния INN, като по този метод се заобикаля конкурентният еднакъв артикул.

Какви са заключенията и рекомендациите в разбора „ Обществените поръчки в опазването на здравето в България – метод на приложимост “

Възлагането на публичните поръчки от лечебните заведения крие корупционен риск и изисква повишен надзор. За да бъдат възпрепятствани част от корупционните механизми, електронизацията на тръжните процедури и разпростирането на електронните търгове на Министерство на здравеопазването към все по-широк кръг от медикаменти, медицински произведения и други е належащо изискване за намаляване на риска от нелоялни практики.

Част от инспекциите в лечебните заведения се правят проформа и не се разпознават нарушавания, които биват открити едвам при промяна на управлението и политическата обстановка. Това постанова да намерения за ангажиране на повече институции в инспекциите на публичните поръчки в лечебните заведения.

С цялостния вид на разбора

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР